18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияДве българки блестят в оркестъра на Виенската филхармония по време на Новогодишния...

Две българки блестят в оркестъра на Виенската филхармония по време на Новогодишния концерт

-- Реклама --
Виенската филхармония с Хора на виенските момчета по време на предварителния концерт на 30 декември 2015 г. снимка Бенедикт Динкхаузер
Виенската филхармония с Хора на виенските момчета по време на предварителния концерт на 30 декември 2015 г.
снимка Бенедикт Динкхаузер

Тази година ние, българите, можем да гледаме Новогодишния концерт на Виенската филхармония с особена гордост и радост. Със своя талант и красота  в състава на световноизвестния оркестър на сцената в Музикферайн блестят две българки – Албена Данаилова (цигулка) и Даниела Иванова (виола).

Точно по обяд на 1-и януари 2016 година виенските филхармоници отправят своя музикален поздрав към света. Юбилейният 75-и концерт се дирижира от Марис Янсонс – един от най-ценените диригенти на нашето време. Новогодишният концерт се предава в повече от 90 държави в цял свят и се гледа от над 50 млн. зрители.

Albena 1На пулта на концерт майсторите свири българката Албена Данаилова. Това е нейното четвърто участие в Новогодишния концерт след като през 2008 г. с конкурс спечели мястото за концерт майстор на прочутия оркестър. Тогава световната преса широко отрази този нейн успех, тъй като Албена Данаилова е първата жена концертмайстор в дългата история на известния със своя консерватизъм оркестър.

Албена Данаилова е родена в София в семейството на музиканти. Тя е завършила Националното музикално училище „Любомир Пипков”, а по-късно и Националната музикална академия „Проф.Панчо Владигеров”, както и Висшето училище за музика и театър в Рощок, Германия. Била е концерт майстор на Лондонската филхармония и първа цигулка на Баварската държавна опера. Известната цигуларка е носител е на редица престижни международни награди от конкурси и фестивали.

 

Даниела Иванова
Даниела Иванова

Даниела Иванова (виола) е другата българка, която със своя професионализъм е заслужила мястото си на престижната сцена. Тя се присъединява към секцията с виоли на оркестъра на Виенската държавна опера  през септември 2007 г. От 2010 г. е член и на Виенската филхармония.

Даниела Иванова е родена в Бургас през 1977 г. Завършила Националното музикалното училище „Любомир Пипков” и Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София. Продължава музикалното си образование в Мюнхен и Виена. Тя е носител е на редица международни музикални награди. В последните години се изявява и като диригент и педагог. Даниела Иванова е търсен солист и камерен музикант в Европа, САЩ, Израел, Япония и др.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации