8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАлбена Данаилова отново ще бъде един от концертмайсторите на Новогодишния концерт на...

Албена Данаилова отново ще бъде един от концертмайсторите на Новогодишния концерт на Виенската филхармония

-- Реклама --

Българката е първата жена концертмайстор на световноизвестния оркестър

Albena 2

 

И тази година ще можем да гледаме българска цигуларка Албена Данаилова на първия ред на знаменития оркестър на Виенската филхармония по време на традиционния Новогодишен концерт на 1-и януари.  Заедно с колегата си Фолкхарт Щойде тя ще изведе музикантите на сцената за концертите на 30  и 31 декември, както и на 1-и януари 2016 г. Това е четвъртото участие на българката в Новогодишния концерт след като през 2008 г. спечели конкурс за концертмайстор на оркестъра на Виенската опера. Така тя стана първата жена концертмайстор на Виенската филхармония в 140-годишната история на известния със своя концерватизъм оркестър.

Специално на читателите на Меланж Булгарен Албена Данаилова пожелава „много здраве, щастие, младост и вяра през Новата 2016 година.”

Празничният концерт започва в 11.15 ч. на 1-ви януари 2016 г. (петък) в Златната зала на Музикферайн. Той се предава пряко в повече от 90 държави в цял свят. Над 50 млн. зрители от пет континента ежегодно се наслаждават на изпълненията на Виенската филхармония.

Тази година Новогодишният концерт отбелязва своя 75-ти рожден ден. Диригент на юбилейното издание ще бъде Марис Янсонс, а в програмата за първи път ще се включи хорът на Виенските момчета. Публиката ще чуе произведения на династията Щраус, валсове на френския комозитор Емил Валдайфел и австрийския романтик Йозеф Хелмесбергер. По традиция концертът завършва с бърза полка, с валса „На хубавия син Дунав” и с „Радецки марш”, на който публиката пляска в такт.

И тази година Златната зала на Музикферайн ще бъде украсена от флористите на Wiener Stadtgärten. От 27 декември те вече подреждат 30 000 цветя, съдавайки неповторима празнична атмосфера, залагайки на топли цветове, вариращи от прасковен до портокалов.

 

Albena 1Албена Данаилова е родена в София. Майка й Виолета Попова е изтъкнат пианист, а баща й Боян Данаилов е цигулар. Тя е завършила Националното музикално училище „Любомир Пипков”, а по-късно и Националната музикална академия „Проф.Панчо Владигеров”, както и Висшето училище за музика и театър в Рощок, Германия. Била е концерт майстор на Лондонската филхармония и първа цигулка на Баварската държавна опера. Известната цигуларка е носител е на редица престижни международни награди от конкурси и фестивали.

През 2008 г. Албена Данаилова спечелава конкурс за концертмайстор на оркестъра на Виенската държавна опера. След двегодишен пробен период, през 2010 г. тя е назначена за постоянно.

_________________

Още по темата:

Българка изведе на сцената виенските филхармоници за Новогодишния концерт

Албена Данаилова: Щастлива съм с това, което имам – интервю на световноизвестната цигуларка за списание „Българите в Австрия“ (брой 23/2010)

Новогодишният концерт на Виенската филхармония празнува своя 75-годишен юбилей

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации