8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСветъл коледен празник в училище „Никола Й. Вапцаров” в Грац

Светъл коледен празник в училище „Никола Й. Вапцаров” в Грац

-- Реклама --
Малчуганите от българското училище тачат коледните традиции и обичаи
Текст: Елизабет Спасова
8bРодното огнище е най-хубавото място за посрещане на Рождество Христово. Именно то – огнището, бе центърът в декора за детския празник на училище „Никола Вапцаров” в Грац. Покрай огнището се разказват приказки, пеят се песни и се разнася аромат на български ястия. В красивия български дом с ръчно тъкани черги, писани чинии и гювечета изобилства от добро настроение. То винаги е било създавано и чрез поуката на старите истории от извора на българската култура. С такава започна и коледният празник.
Млади коледари и сурвакари посетиха дома на мързеливата мома Богданка, а тя пред свекъра и свекървата и пред майка си и баща си ги посрещна вече променена – научена на домакинска работа. Ако всички родители, баби и дядовци, дошли на училищното тържество, добре знаят приказката за Богданка, то за децата това е един по различен свят, който ги обединява. Макар често да си говорят и на немски в междучасията, емоцията да покажат българското си личи. И дори децата да не осъзнаят веднага дълбокия смисъл на приказката, някой ден, където и да са по света, вероятно ще се сетят за това светло коледно тържество и за дълбоката поука на българската приказка. И няма как родителите да не ръкопляскат бурно и да се радват, че макар децата им да са на повече от хиляда километра от родната страна все пак има кой да им помогне да бъдат истински българи.
2
Тържеството продължава с много емоции и музика. Едно от нещата , които правят впечатление на децата, когато дойдат за пръв път в класната стая е близката, не прекалено официална комуникация с учителите. Това сплотява, сприятелява, стопля. Ражда се доверие, което предразполага към по-лесно заучване и към общи забавления. Така народната музика, която  е доста отхвърляна и неразбрана от децата в България, тук става любима. Заедно с музикалния педагог Пламенка Ванкова децата изпълняват с удоволствие фолклорни песни и танцуват гордо с националните носии. Последваха бурни овации след закачливите изпълнения.
9a
Директорката на училището Десислава Опел представя следващата част от програмата. Театрален етюд по пиесата на Наталия Арсенова. В него децата от училището са комбина объркани, но ентусиазирани джуджета. Те показват, че Коледа е винаги прекрасна и изпълнена с изненади. Тази част от празника е подготвена от г-жа Красиана Лазарова. Благодарение на работата с чудесния текст на пиесата „В работилницата на Дядо Коледа“ децата разграничават приличащи си думи в българския език, което разбира се е много важно.
6
Всеки празник в България завършва с хоро. Коледното тържество на училище „Никола Вапцаров” също. Коледното Граовско хоро на майките и учителките показва, че съкровищницата от танци и музика не е изчерпана, а е бездънен извор на красота, удоволствие и патриотизъм, възраждащ се непрестанно.
25
23
В учлилище „Никола Вапцаров” в Грац се провеждат учебни занятия на български език всяка събота. Когато децата станат пълнолетни, получават и диплома за средно образование, както в България. Дори те никога да не ползват този документ и да изберат за свой постоянен дом Австрия или друга страна по света, те получават безценен дар – чувството да знаят кои са и откъде са дошли. Всяко тържество, всяка песен, всяка кратка строфа на български учи децата да обичат огнището на техния живот – красивата България.
СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации