8.6 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img

Действай!

-- Реклама --

Пътуващата изложба The Happy Show на Стефан Загмайстер във Виена е десетгодишно глобално изследване на щастието.

Текст Даниел Ненчев

Назаем от Капитал LIGHT

стефан загмайстер
© MAK/Aslan Kudrnofsky

Какво ни прави щастливи? Парите? Да, но след определена сума те нямат значение. Децата? Да, но в по-малка степен, отколкото брака. Удоволствието? Да, за определено време.

Това са част от изводите на работещия в Ню Йорк графичен дизайнер Стефан Загмайстер (автор на визуални концепции за Rolling Stones, Лу Рийд, HBO, Levi’s), който повече от десет години изследва темата за щастието. Проектът The Happy Show включва работата на екип от психолози от „Харвард“, дизайнери, антрополози, историци. С идеята да получи отговор на въпроса „Мога ли да тренирам мозъка си, както тренирам тялото си, за да живея по-щастливо“ през годините Загмайстер изпробва медитация, когнитивна терапия, медикаменти. После решава да сподели със света опита и изводите си чрез серия от интерактивни изложби.

След Северна Америка и Париж, в момента The Happy Show е в музея за приложно и съвременно изкуство MAK във Виена, в родната страна на Загмайстер Австрия.

Първата среща в изложбата е с огромна скулптурна инсталация на две надуваеми маймуни, който държат транспаранти с надписи Everybody always thinks they are right („Всички винаги мислят, че те са прави“). В книжното упътване към изложбата, в която са включени бележки и пояснения, Загмайстер коментира, че егоцентризмът е в основата на повечето конфликти – както лични, така и глобални. Това отпраща към друга позиция, изразена в проекта, тази на френския философ Блез Паскал, че всеки търси щастие, но за да го постигне, един прави война, а друг мир. А Загмайстер прави дизайн.

загмейстър 2
© MAK/Aslan Kudrnofsky

Всеки път когато си казваме „Трябва да направя това“ или „Трябва да опитам онова“, а пропускаме, всъщност не си доставяме желаното, а само трупаме неудовлетворение. Затова често Загмайстер приканва за действие на различни места в музея – в залите, между етажите, дори в тоалетната.

Изводът, който Загмайстер и екипът му правят, е, че щастието ни се определя 50% от гените, 10% от дадености, които трудно можем да променим като пол, раса, възраст, и 40% от изборите за действия, които правим – дали днес да тичаме, да отидем на концерт, да помогнем на някого или да седим на едно място и да повтаряме едни и същи действия.

Всъщност The Happy Show успява да събере непознати, които се виждат за пръв път, но общуват заедно с различните дизайн произведения – натискат бутони, смеят се, карат колело и споделят радостта от преживяването на съвременното изкуство и дизайн.

 

The Happy Show продължава до 28 март 2016 в MAK, Виена. Филмът по същата тема The Happy Film се очаква до края на годината.

*Пълният текст на Даниел Ненчев може да бъде прочетен в Капитал LIGHT

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации