5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоактуалноБългарите в чужбина ще вадят лични документи по електронен път

Българите в чужбина ще вадят лични документи по електронен път

-- Реклама --

Новата процедура ще облекчи издаването и подмяната на лични документи и ще намали опашките пред консулските служби
pasportВъпрос на няколко месеца е Министерство на външните работи да пусне на интернет страницата си електронна платформа, чрез която живеещите зад граница българи ще могат да подават заявление до МВР за преиздаване на паспорт или лична карта, съобщава в.“Труд„.

Министерството на външните работи вече приключва работата си по изпълнение на проект за внедряване на електронни услуги „Е-консулски услуги”. Желаещите да използват услугите на платформата трябва да притежават квалифициран електронен подпис, да имат вече издаден български личен документ преди подаването на заявлението и да са им били снети необходимите биометрични данни. Заплащането на заявените услуги също ще става по електронен път.

За въвеждането в експлоатация на посочените електронни услуги е необходимо да бъдат направени изменения и допълнения в два подзаконови нормативни акта – Правилника за издаване на българските лични документи и Тарифа № 3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на Министерството на външните работи по Закона за държавните такси. Допълнително в Тарифа № 3 се предвижда и отмяна на текст, касаещ услуга, която вече не се извършва, а именно – подновяване валидността на паспорт.

Получаването на документите в България няма да е проблем, тъй като при подаване на заявлението може да се посочи лице, което ще вземе документите от МВР. Паспортът и личната карта ще могат да бъдат изпратени в чужбина и чрез куриерски услуги. В момента посолствата и консулствата често използват куриери за доставка на поща с лични документи.
Електронният подпис също може да бъде получен дистанционно. В България има няколко фирми, които са лицензирани за издаване на електронен подпис. Цената за година е между 24 лв. и 48 лв.

Сега издаването и подмяната на задграничен паспорт или лична карта се извършва от Консулската служба към съответното посолство. Освен че хората трябва да пътуват стотици километри, за да стигнат до нея, често се налага да се чакат с часове на опашка. Срокът за получаване на документите е дълъг, а цената твърде висока спрямо цената на същата услуга в България.

Новата електронна услуга ще бъде по-евтина за хората дори и с цената за електронен подпис и куриерската такса.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации