18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияБългарите по света: Анна Мария Петрова-Гюзелева вярва, че българското изкуството е най-добрата...

Българите по света: Анна Мария Петрова-Гюзелева вярва, че българското изкуството е най-добрата реклама на страната ни

-- Реклама --

Културният диалог ни сближава най-бързо, защото чрез изкуството хората се опознават и разбират най-лесно

Anna Maria„…И душата знае” е новата стихосбирка на български език на Анна Мария Петрова-Гюзелева. Тази година тя издаде и книга със стихове на италиански. Писането е едно от нещата, които й помагат да преодолее и налегналата я тъга след смъртта на съпруга й – големия оперен певец Никола Гюзелев. Въпреки че се чувства психически и физически сломена, тя намира сили да върви напред и да твори. И всяка своя стъпка да посвещава на голямата си любов. Стихосбирката е посветена  на Никола Гюзелев и е обогатена с негови авторски художествени творби.

Анна Мария е от онези слънчеви и дейни хора, които намират себе си в работата. Журналистка, актриса, продуцент, хореограф, поет,  тя се впуска в различни проекти и лети между България и Италия. Обича и двете държави, но в последно време я тегли повече към Рим, където са хубавите спомени и работата. В момента работи над два съвместни проекта за игрални филми с италианските колеги, в които ще бъде ангажирана като копродуцент от България и актриса.

Отдадена на изкуството в различните му форми, Анна Мария непрекъснато търси нови начини и форми да представи талантливи български артисти, музиканти, певци пред италианската публика. Убедена е, че изкуството е най-ценната реклама за България и най-добрият начин да се създаде положителен имидж на страната ни. Затова и между юни и октомври тази година представи петото издание на Биенале Артемидия „Изкуство и приятели” между България и Италия. „Все по-трудно става реализирането на такива творчески проекти, затова съм много благодарна на всички хора и институции, които ме подкрепиха и направиха възможен този празник на изкуството”.

Бианале на изкуствата в Рим

Фестивалът бе посветен светите братя Кирил и Методий, на 100-годишнината от Първата световна война, на 120 години от рождението на големия български поет Гео Милев и на световноизвестния български артист Никола Гюзелев. „Непрекъснато имам нужда да правя нещо и да го посвещавам на Никола. Това е моят начин да му покажа, че той е все така сред нас.” В памет на съпруга си Анна Мария създава и фондация „Никола Гюзелев”, която има за цел да съхрани и предаде на бъдещите поколения изкуството на големия човек и артист, както и приноса му за развитието на оперното пеене.

Анна Мария заедно с дъщеря си Адриана Гюзелева на откриването на фестивала Артемидия "Изкуство и приятели" в Рим
Анна Мария заедно с дъщеря си Адриана Гюзелева на откриването на фестивала Артемидия „Изкуство и приятели“ в Рим

На 23 октомври в сградата на българското посолство в Рим се събраха представители на българската и италианска култура, за да открият заедно Биенале Артемидия „Изкуство и приятели”. Този празник е много важен, тъй като вече пет години поддържа свежа културната връзка между България и Италия и свързва представители на творческата гилдия от двете страни. Анна Мария и Адриана Гюзелеви рецитираха стихове на поетите Гео Милев, Христо Ботев, Еудженио  Монтале, Джузепе Унгарети, Чезаре Павезе. Адриана Гюзелева прочете на публиката посвещение на Никола Гюзелев от известната оперна режисьорка Амалия Имбарато. Творби на Верди, Росини, Пипков, Пиацола, Чайковски, Шопен бяха изпълнени от известния пианист проф. Атанас Куртев и виртуозния акордеонист и композитор Джани Мирици. Участие взеха и ученици на Никола Гюзелев – Владимир Стоянов и Георги Киров, намерили вече своята реализация на световните сцени. Свои платна представиха художниците проф. Джанпаоло Берто и Александър Стаменов.

Анна Мария с прпф.Джианпаоло Берто, снимка: личен архив
Анна Мария с прпф.Джианпаоло Берто, снимка: личен архив

„Моят стремеж е това културно събитие в Рим да популяризира България и да запознае чуждестранната публика с големите имена в българската литература, музика и изкуство”, споделя Анна Мария. За нея изграждането на културни мостове е сред най-важните ни задачи във времена, когато различията все повече ни разделят. Културният диалог е този, който ни сближава най-бързо, защото чрез изкуството хората се опознават и разбират най-лесно. „Музиката, поезията, изобразителното изкуство са универсален език. Чрез тях се създават много неосъзнати връзки, които се развиват във времето и определят нашето възприятие за света и за хората”, смята Анна Мария.

Стихове на два езика

В края на ноември тя ще представи в Рим и новата си стихосбирка на италиански „Дреболии”, илюстрирана също с картини на Никола Гюзелев. Поетесата не търси специално вдъхновение, защото животът сам поднася случки, емоции и преживявания, които крещят да бъдат облечени в стих. Тя възприема творческия процес като своеобразно пътуване към себе си, начин да се справи със собствените си колебания и страхове. Няма правило на какъв език ще се роди един стих – понякога емоцията тече на италиански, друг път – на български.

Анна Мария с Алфио Монгели и проф.Куртев снимка" личен архив
Анна Мария с Алфио Монгели и проф.Куртев
снимка“ личен архив

С поглед напред

Анна Мария не е от хората, които се предават лесно и смята, че трудностите я мобилизират. „След кото преодолея някакво голямо препятствие се чувствам изтощена и нямам сили за нищо”, но при все това винаги намира сили и кураж да продължи.

Надява се 2016 година да бъде мирна и добра за всички хора. На себе си пожелава спокойствие. „Знам, че никога няма да превъзмогна липсата на човека, който 30 години (през 1984г. имахме юбилей – 30 г. от сватбата ни) е бил моя опора и искам да направя повече неща, за да не се забравя неговото име и всичко, което е направил за България.”  Затова и Анна Мария работи активно по продуцирането на документален филм за живота на големия оперен певец Никола Гюзелев и вече мисли как да бъде отбелязана подобаващо 80-та годишнина от рождението му.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации