5.2 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЙохана Микл-Лайтнер: Европа трябва да преразгледа политиката си на „добре дошли”

Йохана Микл-Лайтнер: Европа трябва да преразгледа политиката си на „добре дошли”

-- Реклама --

На 18-19 ноември в София беше проведен Залцбурския форум, на който вътрешните министри на девет европейски страни обсъдиха сътрудничеството си при обмена на информация по въпроса за бежанската вълна и радикализма в Европа

залцбурски форум
Залцбурски форум, София 18-19 ноември 2015 , снимка: press.mvr.bg

Срещата на деветте европейски държави, които са част от Залцбурския форум, започна с минута мълчание в памет на загиналите по време на терористичните нападения в Париж. Трагичните събития от последните дни във Франция определиха приоритетите в дневния ред на конференцията – нестихващ миграционен натиск и отговор на заплахите от тероризъм. „Европа не се справя с бежанския поток и затова са нужни конкретни мерки за по-добра комуникационна стратегия между отделните държави”, заяви австрийският вътрешен министър Йохана Микл-Лайтнер. Според нея има сериозни проблеми в обмена на информация между европейските държави, когато става дума за наболели въпроси като радикализма на стария континет и интеграцията на бежанците. В този смисъл Европа е длъжна да преразгледа политиката си на “добре дошли” и да се съсредоточи върху обща европейска стратегия на специалистите за борба с терора за решаване на казуса. Кординираните действия са свързани със създаването на “горещи точки” в Европа, чрез които ще се следи какви точно бежанци взлизат на територията на континента. „Необходимо е да се направи ясно разграничение между хората, които се нуждаят от закрила и тези, за които не е необходимо убежище”, допълни Йохана Микл-Лайтнер. В рамките на българското председателство на Залцбургския форум, в тясно сътрудничество с Австрия и други държави, беше разработена концепция за Съюз срещу нелегалната имиграция. Съвместният план включва и страните от Западните Балкани и в неговата компетенция ще влизат въпроси свързани с каналджийството и със справянето с емигрантския поток по Балканския маршрут.

Залцбурски форум

Българската столица беше домакин на двудневната конференция на министрите на вътрешните работи на държави от Централна и Източна Европа, както и на страни от Западните Балкани. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова откри конференцията в рамките на българското председателство на Залцбурския форум, създаден през 2000 г. „Форумът е доказал през годините своята продуктивност, когато става дума за общи европейски политики и отстояване на единни позиции по време на европейския дебат”, сподели в приветсвеното си слово към участниците министър Румяна Бъчварова. Залцбургският форум е неформална инициатива за сътрудничество в областта на сигурността между група държави от Европа, на ниво министри и експерти. Понастоящем в него участват девет централно и източноевропейски държави – Австрия, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения. По подобие на Съвета на ЕС, форумът се председателства от държавите-членки на ротационен принцип. България пое председателството от 1 юли тази година до края на годината, на база на 18-месечна програма, изработена съвместно от страната ни и следващите две председателства през 2016 година –Хърватия и Чехия. Приоритет на българското председателство (1 юли – 31 декември 2015 г.) е противодействието на нелегалната миграция и каналджийството, укрепване на граничната сигурност, противодействие на тероризма и радикализацията и засилване на сътрудничество със Западните Балкани и Молдова.

 

 

Предишна статия
Следваща статия
СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации