5.2 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСлед терористичните нападения в Париж: Засилени мерки за сигурност в Европа

След терористичните нападения в Париж: Засилени мерки за сигурност в Европа

-- Реклама --

След терористичните нападения в Париж в нощта на 13-и ноември европейските държави повишават нивото на сигурност. Съседните на Франция Белгия и Италия въвеждат по-интензивен граничен контрол. На други места има „невидими мерки за сигурност.

grenzkontrolle

Висши държавни служители изказаха мнение, че не трябва да се допуска страхът да завладее обществото и че животът трябва да се върне в нормалното си русло. В същото време се отчита, че опасността от нови терористични атаки е много голяма и е въпрос на време да последва друг удар. Чуха се предупреждения, че ако европейските спецслужби не успеят да пресекат редовната поява на подобни нападания, формулата „запазете спокойствие, животът продължава” няма да бъде валидна.

„Тероризмът може да удари всяка една държава и ние не знаем коя ще бъде следващата“ каза в интервю за Кроне Цайтунг ръководителят на австрийската служба за защита на Конституцията и борба срещу тероризма Петер Гридлинг по повод терористичната атака срещу френската столица. Според него проблемът няма да бъде решен, докато продължава войната в Сирия.

Министърът по европейските въпроси на Полша Конрад Шимански коментира: „Атентатите още веднъж потвърждават решението ни да затворим границите за бежанците. Тежките последствия от атентатите засягат пряко единството в Европа. Тези атентати в Париж са епизод от война. Те са една нова криза, която се наслагва върху съществуващата вече криза.”

Ето и какви мерки предприеха част от европейските дуржави с цел да увеличат сигурността и намалят вероятността от нови кървави нападения.

Австрия: Правителството активизира допълнителни специалисти в антитерористичните части. Повишена е охраната на всички френски институции. Предстоящата конференция за Сирия, която ще събере представителите на 17 държави, ще премине със засилена полицейска охрана.

Белгия: Страната въведе паспортен контрол и проверка на автомобилите на границата с Франция, засилени мерки за сигурност на обществени места и повишена готовност на полицията. Белгия се нарежда сред най-застрашените от тероризъм държави в Европа. Има готовност при необходимост да се използва и подкрепа от армията.

Испания: На 656-километровата граница с Франция се разполагат вече значително повече сили за сигурност. Още през юни, след атентатите в Тунис и Кувейт, в страната бяха въведени повишени мерки за сигурност на летищата, гарите, посолствата.

Русия: Полицаи и войници патрулират на летищата, кафенета и спортни съоръжения. Настроението в страната е приповдигнато още след самолетната катастрофата, при която загинаха 224 руснаци.

Италия: Въведени са допълнителни контролни пунктове като вътре в страната, така и по границите и особено по тази с Франция. В Рим са изпратени допълнително 700 войници.

Унгария: Въоръжени полицаи патрулират край всички най-често посещавани туристически забележителности. Охраната на летищата и гарите е засилена.

България: Засилен е гранични контрол на границите с Турция, Сърбия и Македония. Министър председателят Бойко Борисов призова гражданите към засилено внимание.

Полша: Полетите от и към някои особено опасни дестинации са строго наблюдавани. Засилва се сътрудничеството в работата с други европейски служби за сигурност.

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации