5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоактуалноМежду Русе и Виена

Между Русе и Виена

-- Реклама --

По случай 110 години от рождението на Елиас Канети международното дружество “Елиас Канети” ( МДЕК) в сътрудничество с Федералното министество за Европа, интеграция и външни работи на Република Австрия (BMEIA)/Отдел V, Aвстрийските библиотеки в Русе и Велико Търново и Австрийското дружество за литература и с подкрепата на Фондация „Русе – Град на свободния дух“ организират две конференции на тема Елиас Канети и феномена на масите“: във Виена (04-06 ноември 2015 г.) и в Русе( 20-21 ноември 2015 г.)

220px-Elias_Canetti_2
Елиас Канети – единственият нобелов лауреат, роден в България

Елиас Канети е австрийски писател, по документи английски гражданин, а последните години от живота си прекарва в Швейцария. Въпреки това той винаги е държал да подчертава връзката си със своя роден град. Онзи незабравим пъстър Русчук, описан от него с такава любов в книгата, донесла му голямата литературна награда на Шведската академия.

Конференция

Съвременните общества до голяма степен са и медийни общества. Въпреки възхода на интернет и социалните медии и последвалата, многократно обсъждана фрагментация на обществото, комуникацията опосредствана от масмедиите остава водеща за себевъзприятието и разбирането на проблемите на съвременното общество. Освен това масмедиите, техните структури и логики на функциониране отдавна са предмет на научни дискусии. По време на конференцията ще поставим акцент основно върху „масите“ и взаимодействието им с властта и медиите. Освен това поставяме акцент върху творчеството на Канети с оглед на феномена на масите.

Програмата във Виена може да видите ТУК

Wien 04. – 05.11.2015

Österreichische Gesellschaft für Literatur

1010 Wien, Herrengasse 5

В рамките на двудневната конференция във Виена, България ще бъде представена от поетесата Кристин Димитрова и от проф. Пенка Ангелова.

Кристин Костадинова Димитрова е българска писателка и поетеса, която е автор на стихосбирки, разкази и проза, преведени на 27 езика. Номинирана е за литературната награда „Елиас Канети“. На 04.11 тя ще чете откъси от известния си роман „Сабазий“. В превод на немски: Ulf Birbaumer

04.11.2015, 19.00, Österreichische Gesellschaft für Literatur

1010 Wien, Herrengasse 5

Проф. Пенка Ангелова е български литературовед, културолог, джендър-изследовател, преводач и културно-политически деятел. Един от най- добрите преводачи на произведенията на Канети в България. През 1992 г. проф. дфн Пенка Ангелова основава МД „Елиас Канети“ и е избрана за пръв негов председател. Член е на „Австрийско общество за литература (Österreichische Gesellschaft für Literatur)“, „Общество Юра Зойфер (Jura Soyfer Gesellschaft)“, „Международно дружество за германистично литературознание и езикознание (Internationale Vereinigung für germanische Literatur- und Sprachwissenschaft, IVG)“ и на Съюза на германистите в България. Член на УС на INST (Institut zur Erforschung und Förderung internationaler Kulturprozesse/Институт за изследване и насърчаване на международни културни процеси)и ръководител на секция „Европеистика“ в Съюза на учените в България. Притежава почетен кръст за наука и култура на Република Австрия (2002). Тя ще представи доклад на тема „Canettis Verwandlungstheorie im Kontext der Interkulturellen Kommunikation“

05.11.2015, 18.15, Österreichische Gesellschaft für Literatur

1010 Wien, Herrengasse 5

 

още по темата:

110 години от рождението на Елиас Канети – единственият Нобелов лауреат, роден в България

Елиас Канети… от Русе

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации