10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия ще строи ограда на границата със Словения

Австрия ще строи ограда на границата със Словения

-- Реклама --

Целта е да се осигури контрол на границата, обяви вътрешната министърка Йохана Микъл-Лайтнер

Вътрешната министърка на австрия Йохана Микъл-лайтнер пред местните медии, снимка АПА
Вътрешната министърка на австрия Йохана Микъл-лайтнер пред местните медии, снимка АПА

„Целта на съоръженията е да осигури ред и контролирано влизане в нашата страна, а не затваряне на границата”, обясни решението си пред австрийските медии министърката на вътрешните работи. Досега тя отказваше да използва думата „ограда” и говореше завоалирано за „специални строителни мерки” на границата със Словения и по-конкретно от двете страни на граничния пункт Шпилфелд. Вчера Йохана Микъл-Лайтнер, която е член на консервативната народна партия (ÖVP), заговори открито за необходимостта от взимането на мерки, които да направят границата „сигурна”. До това се стигна след като групи бежанци започнаха да се държат агресивно и се опитаха да преминат словенската граница без разрешението на властите. Военният министър Гералд Клуг (SPÖ) изрази подкрепа за поставянето на заграждения, тъй като страната трябва да осигури „подходящ контрол на бежанците”. В същото време той добави, че не трябва да се забравят хуманните принципи и посочи, че бодливата  телена ограда по унгарската граница не е решение на проблема.

Съобщението за поставяне на заграждения идва и ден след като правителството на провинция Бавария обвини Австрия, че пропуска хиляди бежанци към Германия без да информира местните властите. Напрежението между двете страни се изостри и австрийската вътрешна министърка отговори с по-остър тон, че не Австрия е поканила бежанците и че всички те искат да отидат в Германия.

Критики срещу оградата

Генералният секретар на Амнести Австрия Хайнц Патцелт видя планиараната ограда като „символ на липсата на солидарност” и предупреди, че тази бариера няма да спре бежанците да влязат в алпийската република.

Вицепрезидентът на Европейския парламент и ръководител на делегацията на зелените Улрике Лунасек критикува идеята на вътрешния министър. Тя смята, че с парите, които ще бъдат похарчени за построяването на заграждения, могат да се създадат селища, в които да се настанят бежанците. Лунасек предупреди още, че с тези си действия ÖVP се доближава до политиката на унгарския президент Виктор Орбан. Сходна е позицията и на NEOS, изразена днес.

Динамична ситуация

Само вчера 7 300 бежанци са влезли в Щайермарк. „Ситуацията в момента е много динамична – между 3 000 и 8 000 човека на ден преминават границата. Но ние трябва да сме готови да приемем, че тази цифра може да бъде и 12 000”, каза още Йохана Микъл-Лайтнер в специално съобщение до медиите. Тя е категорична, че не става дума за затваряне на границата, а за организиране и регулиране на бежанската вълна.

Все още не е ясно кога ще започне поставянето на загражденията и колко ще са дълги те. Предвиден е 10-дневен срок за планиране. Междувременно 200 полицейски служители ще бъдат специално обучени да действат като гранична полиция.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации