10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоактуалноЮбилейно тържество по случай 70 години от основаването на Българската културно-просветна организация...

Юбилейно тържество по случай 70 години от основаването на Българската културно-просветна организация „Кирил и Методий”-Виена

-- Реклама --

kimС тържествен концерт на 29 октомври 2015 г. от 19 ч. в БКИ”Дом Витгенщайн” ще бъде отбелязана 70-годишнина от създаването на Българската културно-просветна организация „Кирил и Методий”-Виена. Събитието се провежда под патронажа на посланика на РБългария във Виена Н.Пр.Елена Шекерлетова.

За честването на юбилея са поканени представители на български държавни институции, на българската общност и дългогодишни партньори на организацията от австрийска страна. Специален гост ще бъде председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов. От София по повод годишнината ще пристигнат доц.Иво Панов от СУ”Климент Охридски”, доц.Веселка Тончева от БАН, както и екип на български медии, които ще отразят събитието.

На тържеството ще бъде представена и книгата на д-р Димитър Драндийски „Виена и българите. Из историята на българската общност в Австрия 1700-200 г.”

Български музиканти и танцьори, изявяващи се в Австрия, ще представят на публиката богата културно-музикална програма. Публиката ще може да се наслади на изпълненията на Мария Рамълчанова Иванов (цигулка), Росица Чипева (цигулка), Васил Иванов (пиано), Дора Делийска (пиано), оперните певци Йонка Драгоманска, Десислава Бонева и Божидар Николов. С динамичен етно-джаз ще се представи Петър Йотов Квартет, а фолкорна група „Пендари“ и танцува група „Шарено чорапче“ към българското училище „Св.св.Кирил и Методий“ ще разлюлеят сцената с български народни песни и хора.

 

Българската културно-просветна организация „Кирил и Методий”-Виена  е една от най-старите български културни организации по света и през годините винаги е била стожер на българските традиции и дух в Австрия.  Тя е създадена през 1955 г. като приемник на основания през 1945 г. Български антифашистки клуб. През 1962 г. започва да излиза сп. “Новини”, който за кратко време се превръща в едно от най-авторитетните  издания на сънародниците ни в странство. Главен редактор до есента на 2007 г. е инж. Кирил Филипов, почетен председател на организацията, дългогодишен деец и на Дружеството на българските градинари. 

БКПО „Кирил и Методий” е инициатор на откриването на паметника на Христо Ботев в Голс, провинция Бургенланд и полагане началото през 2001 г. на  ежегодните Ботеви дни. Всяка година на това място, в дните около 2 юни, пред паметника на пламенния революционер и поет полагат венци не само представители на българската общност в Австрия, но и сънародници от Словакия, Чехия, Унгария.

През последните години организацията инициира и поредица от лекции на тема „Произход и духовни корени на българите”. Лектори са известни български учени.

БКПО “Кирил и Методий” е удостоена два пъти с орден „Кирил и Методий” I степен – през 1963 и 1975 г.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации