6.8 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалокултуракнигаПоследната книга на Илия Троянов с номинация за най-добър немскоезичен роман

Последната книга на Илия Троянов с номинация за най-добър немскоезичен роман

-- Реклама --

„Власт и съпротива” е фаворит сред 20-те произведния, избрани от авторитетното жури 

 

Ilija Trojanov-book (600 x 450)167 литературни произведения от Швейцария, Австрия и Германия са участвали в надпреварата за най-добра немскоезична книга за 2015 година. Само 20 от тях, между които е и последният роман на немския писател от български произход Илия Троянов, са избрани да продължат в конкурса. Сред авторите, които ще спорят за престижната награда, са Алина Бронски, Валери Фрич, Улрих Пелцер и др. До 16 септември седемчленно жури ще избере шестте финалисти, а победителят ще бъде оповестен на 12 октомври на откриването на Панаира на книгата във Франкфурт.

„Власт и съпротива” връща чителите във времето на комунизма в България. Чрез проследяването на личните истории на един противник на режима (Константин) и един член на тайните служби (Методи) авторът изгражда двата противостоящи си образа – на „съпротивата” и на „властта”. Двамата герои, бивши съученици са водени от различни стремежи – единият да разкрие истината за жертвите на комунистическия режим, а другият – да не бъде разобличен за извършените деяния. Почти документалното повествование се базира на множество архивни документи, както и на събраните от автора разкази на бивши затворници и хора, преследвани от комунистическата власт.

В обширна рецензия авторитетното германско издание „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”(ФАЦ) пише, че от книгата на Троянов „на човек му настръхват косите”. Изграждането на цялостна и реалистична картина на живота в България в периода 1944- 2007 авторът постига чрез преплитането на съдбите на двамата герои с други паралелни истории на действителни хора. Една от тези истории е за възрастна жена, чийто брат преди много време е прибран от Държавна сигурност и оттогава е безследно изчезнал. Старицата записва на касетофон мълчанието, царящо в дома ѝ: „Това е всичко, което остана от брат ми”, казва тя.

Autor Trojanow: Eurokrise stellt Kapitalismus infrage

Теми като достойнство и подлост допълват основната фабула и правятт по-жив и човешки суровия документален разказ.

Наградата за най-добър немскоезичен роман се присъжда от Асоциацията на немските издатели и книгоразпространители. Тя се смята за отличието с най-голям отзвук сред читателите в Германия. Тази година ще се присъди за десети път като наградният ѝ фонд е 37 500 евро. Победителят ще получи 25 хиляди от тях, а по 2500 евро са отредени за всеки от останалите пет финалисти.

Илия Троянов е роден през 1965 г. в България. През 1971 г. той избягва със семейството си през Югославия в Италия, където първоначално са настанени в бежански лагер близо до Триест. По-късно цялото семейство получава политическо убежище в Германия. От 1972 до 1984 г. Троянов живее предимно в Кения, където баща му работи. Там той посещава английско и немско училище. От 1984 до 1989 г. следва право и етнология в Мюнхен, но прекъсва следването си, за да създаде собствено издателство и да се отдаде на писането. Първите му книги са посветени на Африка. През 1996 г. писателят издава дебютния си, от части автобиографичен роман „Светът е голям и спасение дебне навсякъде”. През 1998 г. заминава за Бомбай, където прави проучвания за втория си роман и остава в Индия за шест години. В следващите си книги Троянов пише за България, Индия и за поклонническото си пътуване до Мека. През 2006 г. излиза романът му „Събирачът на светове”, който получава наградата на Лайпцигския панаир на книгата. Същият роман се превръща в международен бестселър. От 2007 г. Троянов живее във Виена.

______________

Още по темата:

Когато никой не познава пътя, всеки може да води„- интервю на Илия Троянов за списание „Българите в Австрия“

Произвол и свобода 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации