10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияАвстрийците от David Helbock Trio закриха Международния джаз фестивал в Банско

Австрийците от David Helbock Trio закриха Международния джаз фестивал в Банско

-- Реклама --

Музикантите са впечатлени от природата и хората в България

Текст Калина Ценова

david2 (600 x 450)С концерт на Дейвид Хелбок, Рафаел Пройшъл и Райнхолд Шмьолцер започна заключителната вечер на 18-я Международен джаз фестивал Банско 2015 г. Тримата музиканти от популярното в последните години австрийско трио David Helbock завладяха публиката и получиха заслужени аплодисменти. След близо час и половина изпълнения на откритата сцена те отделиха от времето си, за да споделят с Меланж Булгарен впечатленията си от България и да разкажат за изявите на групата.

Тримата музиканти се събират преди четири години във Виена. Дейвид Хелбок е израснал в семейство на музиканти в малко селце във Форалберг и винаги е мечтал да има собствена група. Пианото е любимият му инструмент и не спира да импровизира на клавишите. С Рафаел Пройшъл (бас укулеле) и Райнхолд Шмьолцер ( барабан) го събира не само любовта към джаза, но и силно приятелство. „Алкохол, ядене и жени” през смях изброяват музикантите нещата, които ги вдъхновяват и допълват, че музиката им е отражение на живия живот, такъв, какъвто го живеем всеки ден.

На сцената на Джаз фест Банско 2015  снимка Калина Ценояа
На сцената на Джаз фест Банско 2015
снимка Калина Ценояа

През последните две години триото е имало интензивни турнета в Мексико, Китай, Малайзия, Австралия, Етиопия и Русия. Навсякъде са били посрещнати много въодушевено от публиката и не случайно един от най-ярките им спомени от тези концерти е няколкочасовото раздаване на автографи на международния фестивал в Мексико. Доказателство за силната връзка, която музикантите с лекота създават с публиката, са двете награди от големия джаз фестивал в Монтрьо, едната от които е наградата на публиката.

David Helbock Trio с репортера на Меланж Булгарен Калина Ценова
David Helbock Trio с репортера на Меланж Булгарен Калина Ценова

Тримата мъже са за първи път в България и все още нямат много впечатления от страната ни. При все това с въодушевление споделят, че са приятно изненадани от красивия пейзаж, от добрата организация на фестивала и сърдечните хора.

Тази вечер (петък, 14 август) David Helbock Trio ще изнесе концерт в Studio 5 в София.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации