10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенски пясъци

Виенски пясъци

-- Реклама --

Как броят на бирите и коктейлите расте пропорционално на часовете около Дунав

Текст Зорница Маркова

Назаем от Капитал

снимка Зорница Маркова
снимка Зорница Маркова

Ерих работи в голяма международна компания, офисът му е непосрдедствено до канала, който дели първи от втори бецирк във Виена. Термометърът показва 30-и-много, ленивостта на летния юли и липсата на спешни задачи само засилват тежестта в главата му. Време е за разхлаждане.
В обедната почивка Ерих отскача до близкия кораб-басейн, който от няколко години се поклаща и не вдига котва от канала. Поръчва безалкохолен коктейл с много мента и лед, сваля ризата и панталона си и скача в прохладната вода на палубата. След няколко дължини и изпит коктейл младият мъж се връща обратно на работа.

В миналото тази си част от местността около Дунава се е състояла от множество острови и канали, които са се събирали и разделяли на различни места. Някъде през ХIХ век се оформя Donaukanal и около него се развива градът. Днес каналът дели първи от втори квартал на Виена. И е неизменна част от живота й.
Допреди десетина години обаче никой не е намирал причина да има нещо общо с канала. Малко неприветливо, малко миризливо, място, което по-скоро отблъсква, отколкото да привлича. Постепенно каналът започва да живее наново. В началото той става притегателна за алтернативния живот на Виена, днес е едно от най-посещаваните места и задължителна дестинация за лятото.

Смесица от пясък, шезлонги, студени коктейли, хубаво вино, много чил музика и изкуство. Неща, които са задължителни за всеки град на вода. Съдейки по канала, градът на моменти започва да прилича на Берлин с неговите безкрайни плажове по протежението на реката Шпрее, алтернативни заведения и хип места. Дизайнът тук е непретенциозен, като за канал – павилиони, контейнери и много графити пълнят пейзажа. Особеното е в настроението, което Donaukanal носи със себе си. В дните, когато там има фестивали или концерти, сякаш целият град се изсипва на брега.

В подножието на Urania – обсерваторията, открита лично от Франц Йосиф през 1910 г., на голяма пясъчна територия се простира Strandbar Hermann. През летните уикенди животът тук започва още от сутринта с бавен брънч на фона на музиката, с която диджеят от своя пулт-кабина се грижи да направи преживяването максимално морско. „Закуската“ продължава до късния следобед и броят на бирите и коктейлите расте пропорционално на часовете. Това е едно от популярните места за гледане на разни телевизионни събития на открито. Било то за мач от поредното европейско или световно или финала на Евровизия, пясъкът на Strandbar Hermann винаги е отъпкан от тълпи.

снимка Зорница Маркова
снимка Зорница Маркова

От другата страна, на Aspernbrücke, това лято се оформи като новият хотспот на „бобосите“ или хипстърите във Виена. Badeschiff е само едно от местата, които допринасят за това. Посетителите му могат да се къпят в басейна, да пият вино под големите чадъри на палубата или да се полюляват на шезлонгите. Палубата дава предимство в гледката към другите заведения наоколо. С края на деня и изгряването на луната светват и стотиците цветни лампички над изрисуваните контейнери. В тях са се приютили заведения като това за Slow Food такос и Buenos Aires Beach Bar.

Фактът, че каналът вече не е само алтернативно място, е привличането на все повече нови локали за ценители. В един скрит бар тип коридор в пети квартал от години се помещава едно от най-уважаваните места за вино, Pub Klemo. От тази година Pub Klemo отвори второ заведение на канала. Хубава музика, пясък под краката, водата наоколо и отново цветните лампички са само част от нещата, които правят виното още по-приятно.

На север по протежението на Donaukanal са подредени десетки други заведения, а в  горещите уикендови дни местата им все не стигат. Там, където каналът вече граничи с девети квартал, е Summerstage. На това място от години се случват различни концерти, от които не една и две групи са започнали кариерата си. Задължителен е и Tel Aviv Beach, появил се преди време за една годишнина с подкрепата на посолството на Израел, а днес е едно от най-хитовите места на Donaukanal.

Първите опити за съживяване на канала са спорадични, но днес това вече е политика на града. Местната власт дори е разработила стратегия и мастър план за развитието на двата бряга около водата в сърцето на Виена. Догодина заведенията и събитията със сигурност ще са още повече.

Макар да прилича на Берлин, каналът на Дунав има и своите различия. Или може би недостатъци. Колкото и да е жив, шарен и масов, животът на него заспива още преди полунощ. В град като Виена правилата се спазват стриктно. Дори и в неговите алтернативни части.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации