6.2 C
Виена
вторник, 23 април, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеИрина Владикова е новият председател на Асоциацията на българските училища в чужбина

Ирина Владикова е новият председател на Асоциацията на българските училища в чужбина

-- Реклама --

Българските училища в чужбина става все по-видими

abgsa-logoБългарският език трябва да заеме своето достойно място сред европейските езици и българските ученици в чужбина да имат право да полагат европейска матура на родния си език. Това е един от важните въпроси, който бе обсъден обстойно по време на специална среща на представители на АБУЧ и вицепрезидента Маргарита Попова. Тя се проведе ден преди официалния старт на годишната конференция на Асоциацията. На нея присъстваха още министърът на образованието Тодор Танев, председателят на ДАБЧ Борис Вангелов, председателят на Комисията по политиките за българите в чужбина Румен Йончев и българските евродепутати от Комисията по култура и образование на Европейския парламент Ангел Джамбазки, Светослав Малинов, Георги Пирински и Илхан Кючюк. Всички те единодушно подкрепиха идеята българският език да бъде официално признат за матурарен в чужбина. За съжаление, през последните години в противоречие с европейската идея за езиково разнообразие в ЕС, в Австрия се предприемат стъпки за ограничаване изучаването на майчин език и недопускане на матури по него.

Сред обсъжданите на срещата въпроси са били институциализирането на българските училища в чужбина чрез промени в Закона за предучилищно и училищното образование, въвеждането на дистанционно обучение по български език, география и история и приемането на адаптирани учебни програми за изучаване на български език в чужда езикова среда.

„Срещата в кабинета на г-жа Попова продължи повече от два часа и половина и бе изключително приятна и ползотворна”, каза специално за Меланж Булгарен д-р Ирина Владикова, директор на българското училище „Св.св.Кирил и Методий” във Виена. Тя е доволна, че идеите и предложенията на учителите са срещнали разбиране и подкрепа от различни български институции.

Конференция на АБУЧ,  30-31 юли

Поредната годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) с участието на МОН се проведе в сградата на СУ ”Св.Климент Охридски”. За първи повече от 120 представители на българските училища зад граница пропътуваха разстоянието до България, за да вземат участие в работата на конференцията. Събитието бе уважено и от представители на Министерство на образованието, български евродепутати, както и от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

От АБУЧ отново поставиха въпроса за статута на българските училища зад граница. „Много е важно тези училища да бъдат официално признати за образователни институции и това да залегне в Закона за предучилищното и училищно образование”, коментира д-р Владикова. Въпреки че предложението среща политическа подкрепа, засега не са предприети реални стъпки към реализацията му. На фона положителното становище на МОН по въпроса, учудващо е нежеланието на министър Танев да се срещне лично с българските учители от чужбина и да разговаря с тях по проблемите.

Преодавателите в българското училище във Виена Ирина Владикова, Анета Геранлиева и Сълзица Громан всеха активно участие в работата на конференцията  снимка Eurochicago
Преодавателите в българското училище във Виена Ирина Владикова, Анета Геранлиева и Сълзица Громан вzеха активно участие в работата на конференцията
снимка Eurochicago

„Два урока в пети клас – две адаптирани разработки по български език и литература” бе темата на доклада на д-р Владикова, представен на форума. В него тя отново поставя въпроса за необходимостта от изработването на адаптирани учебни програми и ново структуриране на учебното съдържание. На фона на два практически урока опитната преодавателка илюстрира спешната нужда от обединяване на усилията и знанията на лингвисти, методици, автори на учебници, учители с практика в българските училища в чужбина с цел създаването на обща концепция, съобразена с езиковото разнообразие в тези училища и ползата на учениците в тях.

Разработването на дистанционни програми, създаването на адаптирани учебници, подобряване на материалната база са били сред обсъжданите въпроси. На конференцията българските издателства са представили редица интересни и полезни електронни продукти, които да подпомагат работатата на учителите и да улесняват децата в процеса на усвояване на родния език зад граница.

С нарастването на броя на българските деца в чужбина, поставяните проблеми ще стават все по-актуални и належащи. Затова и навременното им решаване само ще улесни работата на учителите и грижата на родителите.

Нов председател

На форума бе избрано и ново ръководство на АБУЧ. След два последователни мандата досегашният председател Боян Кулов се оттегли и този пост бе избрана д-р Ирина Владикова. Издигането й за ръководител на Асоциацията е поредното признание за дългогодишната й работа и усилия за утвърждаване на българските училища в чужбина. Припоняме, че през февруари д-р Владикова бе избрана за Българка на годината 2014 от Държавната агенция за българите в чужбина.

Ирина Владикова и Сълзица Громан снимка eurochicago
Ирина Владикова и Сълзица Громан снимка eurochicago

За АБУЧ

АБУЧ е създадена през 2007 г. с цел да съдейства за разпространението на идеи и добри практики между своите членове и да служи като свързващо звено между българските училища в чужбина и държавните институции в България. Асоциацията обединява 81 училища.

 

Още по темата:

Българският език в чужбина – как да го изучаваме?

Ирина Владикова: Доброто владеене на майчиния език е в основата на овладяването на чужди езици

Възможност за децата да учат български език в Австрия

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации