5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСкритите перли на Виена: Зимният дворец на принц Евгений Савойски

Скритите перли на Виена: Зимният дворец на принц Евгений Савойски

-- Реклама --

Съкровищата на австрийската столица не остават скрити за истинските познавачи

снимка Melange Bulgaren
снимка Melange Bulgaren

Богата на култура и история, австрийската столица предлага много и разнообразни туристически забележителности – прекрасни дворци, музеи, галерии, опера, театър, цветни паркове, забавления. Градините на Белведере, апартаментите на Хофбург и Виенското колело в Пратера са добре известни на гостите и жителите на Виена. Затова пък  Зимният дворец на принц Евгений Савойски, вила „Хермес” в Лайнцер тиергартен и Бьомише пратер в 10-и район са сред скритите перли на имперската столица. В няколко последователни материла ще разкажем за тези не толкова популярни, но затова пък много красиви и пълни с история места.

Зимният дворец на принц  Евгений Савойски

С  името на големия пълководец  обикновено свързваме Белведере и неговите красиви градини. Но всъщност Евгений Савойски е използвал като резиденция и офис един скромен дворец, намиращ се в сърцето на Виена, на няколко метра от лъскавата Кертнерщрасе. Той е имал около десетина стаи, но всяка от тях е била сама по себе си произведение на изкуството.

Известният пълководец и покровител на изкуствата поръчва построяването на Зимния дворец на бароковия архитект Йохан Фишер фон Ерлах. Тя се намира на Химелпфортгасе и отваря врати през 1698 г. По-нататъшните разширения и подобрения са направени от Йохан Лукас фон Хилдебрант, който оформя архитектурния дизайн и на лятната резиденция на принца – двореца Белведере.  Домът впечатлява с  изящество и финес, притежава богата библиотека и галерия с платна на известни майстори.

снимка Melange Bulgaren
снимка Melange Bulgaren

 

Още мраморното стълбище с огромните фигури на митични атлати показва, че всичко тук е изработено с много вкус и усет за детайла. Въпреки че не е запазеномного от оригиналния интериор на резиденцията, личи красотата на Жълтата, Синята и Червената стая. Синята стая е служела за спалня на военноначалника и в нея се е намирало огромно легло, което е имало повече церемониални функции, отколкото да служи за спане. В Червената стая са били приемани официалните лица, а Жълтата е служела за галерия.

Евгений Савойски умира в своя Зимен дворец на 21 април 1736 г. и е погребан в катедралата „Св.Стефан” в т.нар. Савойска крипта. Огромната му  колекция от книга е преместена му в Националната австрийска библиотека, а сградата става собственост на Мария Терезия. По-късно приютява  държавното съкровище, а от 1848 г. до 2007 г. се е използвала от австрийското Министерство на финансите.

снимка Melange Bulgaren
снимка Melange Bulgaren

Красивата резиденция възвръща своя блясък и отново се превръща в център на изкуствата на 10 октомври 2013 г., когато отваря врати този път като галерия за съвременно изкуство. Първата изложба в нея е посветена на 350-годишнина от рождението на фелдмаршал принц Евгений Савойски (1663-1736).

Принц Евгений Савойски – пълководецът с  усет за изкуство

Evgenii SavoyskiЕвгений Савойски е роден на 18 октомври 1663 г. в Париж. Той е пето от общо седемте деца в семейството и слуховете упорито твърдят, че е незаконен син на самия крал Луи XIV. След като става ясно, че няма да му позволят да направи военна кариера във Франция, през 1683 г. предлага услугите си на австрийския император Леополд I. Някои историци се шегуват, че той е първият гастербайтер във Виена. Смелите му действия при отблъскването на турците в битката при Каленберг поставят началото на успешната му военна кариера. През 1693 г. е удостоен с титлата маршал, а през 1703 г. става военен министър. Участва във войната за испанското наследство, а по-късно и във втората Австро-турска война (1716-1718).

Наред с множеството си военни титли и награди, принц Евгений Савойски е бил известен и като ценител и покровител на изкуствата. Той активно се включва в изграждането и декорирането на Горно и Долно Белведере, притежава огромна библиотека и галерия с творби на Антони ван Дайк, Петер Пол Рубенс, Гуидо Рени.

По време на военните си походи той е използвал всяка възможност, за да се запознае с културата на местното население. Бил е оосбено впечатлен от турските платове и килими, с които украсява дома си. Без съмнение принц Евгений Савойски е един от най-влиятелните военноначалници и ценители на изкуството на своето време.

 

За допълнителна информация:

Winterpalais

Himmelpfortgasse 8, 1010 Wien

_____________

Още по темата:

Виена за напреднали: Най-малката къща и най-дългата сграда

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации