8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалосъбитияДецата от българското училище "Дунав" в Линц отбелязаха края на учебната година

Децата от българското училище „Дунав“ в Линц отбелязаха края на учебната година

-- Реклама --

На 27.06.2015 училищният  звънец удари за последен път, за да оповести завършването на учебната 2014- 15 година за възпитаниците на БУ „Дунав“ в Линц.

текст Дарина Тонкова

снимки Диди Шиндрова

dunav_linz_zakrivane_2015_09В 10 ч. сутринта голямата зала на училището се изпълни с народ. Във въздуха се усещаше вълнението, обхванало учениците, събрали се, не само  да покажат пред своите родители какво са научили през годината, но и да получат заслужените свидетелства.

Празникът започна с кратък преглед на събитията от изминалата учебна година.

Много неща се случиха от октомври до юли:

Паралелно с обучението на учениците от 1 до 10 клас по БЕЛ, История и География на България, в училището, се обучаваха и деца от една до пет години,  разделени в две групи- Бебешка работилница и  Предучилищна група.
По същото време мами, татковци, баби и дядовци изучаваха немски език под ръководството на квалифициран преподавател от Народния университет в Горна
Австрия. В училището бяха сформирани Клуб по народно творчество, Театрална, Музикална  и Спортна групи.

dunav_linz_zakrivane_2015_02В рамките на 9 Образователни кафета за родители бяха дискутирани теми, свързани с образованието и възпитанието на децата. На всички тези срещи бяха канени като лектори  специалисти от Народния университет в Г. Австрия.

Българските традиции бяха почетени в рамките на Коледна работилница за изработка на сурвачки, Първомартенска работилница, в рамките на която децата правиха мартенички и Великденска работилница за декупаж на яйца. На 8 март децата зарадваха своите мами с прекрасни подаръци.  За 24 май учениците се включиха в Ателие за направа на икони на двамата братя Св. Св. Кирил и Методий.

Гост на училището през 2015 година беше любимата на всички детска писателка Мая Дългчева, пред която учениците на „Дунав“ изиграха нейния „Как един ден белият свят бил оцветен“. Седмица преди завършването на учебната година пък носителят на  множество международни отличия актьор Димитър Тодоров представи на сцената на училището кукления спектакъл „Аладин и вълебната лампа“.

През 2015 година училището предостави неколкократно възможността на своите по- големи ученици да се срещнат със свои връстници от други български училища по света и да обменят опит с тях. През ноември част от тях бяха участници в Общобългарски събор в Будапеща. Навръх 24 май група от 16 човека замина за Рим  на поклонение пред мощите на Св. Кирил. Две седмици по-късно се включихме във Втория български събор в Австрия.

dunav_linz_zakrivane_2015_04През 2015 година училището получи почетната награда „Неофит Рилски“ на МОН. Същата година децата на „Дунав“ станаха преводачи в сборника „Българската народна мъдрост по света. Митове и легенди“- 6 част. Дунавлии се наредиха и сред преводачите на  наскоро излязлата от печат преведена  на 19 езика книга „Трите пеперуди“.  През тази учебна година училището прие и изпрати първата си студентка, която след 4 месеца практика сред българчетата в Линц вече е дипломиран педагог.

Една много успешна за БУ „Дунав“ завърши с  прекрасен празник. Децата получиха своите свидетелства и се отдадоха на заслужена почивка.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации