8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВъзможност за децата да учат български език в Австрия

Възможност за децата да учат български език в Австрия

-- Реклама --

 

bgПравото за изучаване на майчиния език в чужда държава се гарантира от Директива на Съвета на ЕС от 25 юли 1977 относно образованието на децата на мигриращите работници (77/486/ЕUО). По настоящем български училища има във Виена, Грац и Линц като те предлагат изучаване на родния език съгласно българската образователна система.

Българчетата във всяка една австрийска провинция, без значение дали в нея има или не  функциониращо българско училище,  имат право да посещават часове по родния си език под  формата на свободни занимания. За целта родителите трябва да подадат в училището, което  детето посещава в момента,  следния формуляр, който може да бъде изтеглен от ТУК.

Формулярът е изготвен на два езика и срокът за подаването му е краят на втората седмица на септември 2015.

В районите, където досега не е организирано обучение по български език като майчин в рамките на австрийските училищни инспекторати и няма български училища, но се получат достатъчно на брой формуляри за записване, регионалният училищен инспекторат е длъжен да осигури преподавател по български език.

В случай, че директорът на съответното училище не е запознат с тази законова възможност, препоръчително е да се разговаря с училищения  инспекторат по места.

 

 

Bulgarisch-page-001

_______________________

Още по темата: 

Ирина Владикова: ДОброто владеене на майчиния език е в основата на успешното овладяване на чужди езици

Абитуриенти 2015, Виена: За ползите от изучаването на български език

Българският език в чужбина – как да го изучаваме?

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации