17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВтори събор на българите в Австрия: Празник на розата във Фридрихсхоф 2015...

Втори събор на българите в Австрия: Празник на розата във Фридрихсхоф 2015 (видео)

-- Реклама --

Българите в Австрия се събраха на втория събор Празник на розата

P1050890На събор като на събор. Слънце, пъстри сергии, мирис на кебапчета и топъл хляб, усмихнати лица и много музика. За втора поредна година в най-слънчевата област на Австрия – Бургенланд, където селищата, Фидрихсхоф, Цурндорф и Голс – очертават „триъгълника на щастието”, българите в Австрия се събраха, за да почетат народните традиции и обичаи. Събитието се провежда по идея и организация на Елица Георгиева с любезното съдействие на посолствотo на Република България в Австрия, сдружение „Български ритми“, Валя Дряновска, Коянка Димитрова, Валтер Татцгерн, Любомир Георгиев, Пеньо Стефанов, Петер Шер и родителите на Елица Георгиева.

Тази година на празника дойдоха гости от България, Прага, Швейцария и Словакия. Сред официалните гости бяха Н. Пр. Елена Шекерлетова, посланик на Република България в Република Австрия, дипломати и служители на българското посолство в Австрия, г-н Ханс Шрамел, кмет на община Голс,  г-н Вернер Фридъл, кмет на община Цурндорф, г-н Петер Шер, изпълнителен директор на жилищен комплекс Фридрихсхоф, Милко Милков, председател на културния съюз на българите и техните приятели в Словакия „Христо Ботев“.

В края на програмата бяха обявени и победителите в двуезичния литературен конкурса „Природата моят дом“. Това са Катерина Адел, Румен Карамитев, Михаил Захариев, Калин Рилски, Мила Маринова, Диан Кулишев и Виктория Томова. Всички те получиха грамоти и подаръци.

 

В двора на комплекса Фридрихсхоф имаше много забавления за деца. Михаил и Христина от обществен клуб „Фурна“ в Габрово предложиха на малчуганите иновативен „Театър на трохите“ с тестени кукли.

Празникът събра българи от Виена, Грац, Линц, Велс, съседна Унгария, Словакия и Чехия. Всички те с радост споделиха, че следващата година отново ще дойдат в Бургенланд, за да се повеселят заедно.

снимки и видео Меланж Булгарен

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации