8.6 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалосъбитияВръчиха наградите на Министерство на културата за принос в развитието на българо-австрийските...

Връчиха наградите на Министерство на културата за принос в развитието на българо-австрийските отношения

-- Реклама --

Лаура Хенер и Михаил Кръстев бяха отличени като най-добри студенти по българистика

bisrishki babiИ тази година тържественото честване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост  в БКИ“Дом Витгенщайн“ събра представители на българската общност и много австрийци, приятели на България. Директорката на културната институция проф.Румяна Конева и посланика на България в Австрия Н.Пр.Елена Шекерлетова поздравиха гостите и подчертаха значението на делото на Кирил и Методий за съхраняването на българщината и за развитието на европейската култура.

С почетен орден бе награден Прелат Бернхард Херман Баковски, главен Абат на  международната Конфедерация на Августинските Ордени, Върховен Абат на Австрийската конгрегация на августинските Ордени и 66 настоятел на манастира Клостернойбург.

С почетни грамоти за принос в развитието на българо-австрийските отношения и популяризиране на българската култура бяха отличени Бойка Атанасова, председател на сдружение „Български ритми“, Божидар Николов, оперен певец и проф.Петер Дусек, философ, музиковед и дългогодишен директор на архива на ORF.

Тазгодишните носители на учредената от българското посолство награда за най-добър студент в специалността „Българистика“ в Института по славистика във Виенския университет са Лаура Хенер и Михаил Кръстев.

След официалната част гостите имаха възможност да се насладят на прекрасните изпълнения на групата за автентичен фолклор „Бистришки баби“.

Тя е създадена през 60-те години и изпълнява оригинални песни от Шоплука и Западна България. Поради своеобразното си полифонично пеене групата на бистришките баби става известна по света, а от 2005 г. е включена в Списъка на шедьоврите на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.

 

Прелат Бернхард Баковски
Прелат Бернхард Баковски

Прелат Бернхард Херман Баковски е роден през 1943 г. във Виена. През 1961 г. той е приет заедно със своя брат Фердинанд в манастира Клостернойбург и получава монашеското име Бернхард.

През 1967 г. е избран за свещеник, в периода 1967 – 1980 е Капелан в Корнойбург, и 1980 – 1982 е в Енорията във Флорисдорф.

През 1983 г. се завръща в Манастира като наставник на послушниците. През 1987 г. е избран за Архиепископ на Духовния съвет.

В началото на 1995 г., след смъртта на  манастиркия декан Михаел Шмит, Бернхард Баковски е избран от своите братя за Декан на Манастира, а след оставката на дългогодишния Настоятел Гебхард Кобергер на 14 декември 1995 г. е избран за 66-ия Настоятел на Манастира.

На 18 октомври 2002 г.  Баковски е избран за върховен Абат на Австрийската Конгрегация на Каноните.

От 19 октомври 2010 г.  е главен Абат на международната Конфедерация на Августинските Ордени.

Благодарение на направените под неговото ръководство реформи, беше възможно Манастирът да поеме голяма част от разходите за основния ремонт, който беше завършен през 2014 г.

Манастирът е оказал голяма подкрепа на българското посолството при тържественото отбелязване на 135-та годишнина от установяването на българо-австрийските дипломатически отношения с концерт на хоровия ансамбъл „Проф. В. Арнаудов“ в църквата на манастира и приема за официалните гости /7 юни 2014/, както и за проекта за разменно  гостуване на НАМ и манастира  – 2016 г. с изложба на българско средновековно изкуство в Клостернойбург.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации