3 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоактуалноДухът на българските букви в Грац

Духът на българските букви в Грац

-- Реклама --

24 majУченици и учители от българското училище „Н.Й.Вапцаров“ в Грац почетоха най-светлия български празник – Деня на славянската азбука и на българската просвета и култура. „Тържеството ни беше изцяло под наслов „Великото и свято дело на Кирил и Методий“, сподели за Меланж Булгарен директорката на школото Десислава Опел.

Сцената едва е побрала всички участници, които заедно са изпели химна на светите братя. Прекрасани детски стихове, посветени на духа на българската азбука, песни и танци са разкрили красотата на българския език и силата на писаното слово. Най-щастливи да видят своите възпитаници на сцената, разбира се, са били и трите учителки Красиана Лазарова, Пламенка Ванкова, Десислава Опел и вторият учител по гъдулка – Ники Ванков.

Учениците са представили и театрална постановка, разказваща за делото на Кирил и Методий – как се е зародила идеята за създаването на глаголицата и за колко кратко време Константин Кирил Философ е успял да я сътвори.

Kiril i Metodii

Звънливи детски гласчета са рецитирали „Аз съм българче“, а песни като „Високи сини планини“, „Ваканция“ и „Хорце“ са спечелили искрените аплодисменти на многобройната публика.

bukvi

Ученици и гости били топло поздравени и от отец Тенчо Веселинов, пристигнал за празника от Виена със семейството си.

otec Tencho

Гъдуларчетата Никол, Марио и Диана са показали уменията си на народния инструмент, последвани от изпълнения на кръшни български хора. В подкрепа на инициативата „Дръж се земльо, българин те гази“ всички присъстващи се хванали на Дунавското хоро и така училищното тържество се превърнало в истински празник на българския дух в Грац.

gadulka

„Беше много мило, светло и топло тържество, в което всички се включиха с искрен ентусиазъм и желание. Всички си пожелахме още много години да празнуваме заедно, а догодина да потърсим и по-голяма зала, защото сегашната вече ни е тясна“, с усмивка и удовлетворение каза Десислава Опел.

gadulka1

Снимки Валерия Труммер

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации