8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЕвровизия 2015: „И победителят е... планетата Земя”

Евровизия 2015: „И победителят е… планетата Земя”

-- Реклама --

Юбилейното издание на музикалния конкурс ще спази всички стандарти за „зелено събитие“

 

EurovisionОт понеделник, 18 май в австрийската столица започва 60-то юбилейно издание на песенния конкурс Евровизия 2015. На него обаче няма да видите планини от пластмасови чаши и чинии, алуминиеви капсули за кафе или найлонови торбички.

Зелена кауза

Организаторите искат да превърнат музикалното събитие не само в истински празник на разбирателството и толерантността, но и в пример за разумно отношение към природата и нейните ресурси. Ето защо още през февруари министърът на околната среда Андре Рупрехтер и директорът на обществената телевизия ORF Александър Врабец подписаха споразумение, че Евровизията ще отговаря на стандартите за зелено събитие, разработени от Община Виена. Така за първи път в своята история конкурсът ще има и още една обединителна кауза – опазването на околната среда. Поставяйки началото на „зелената история” на конкурса, Виена показва, че дори и такива големи събития могат да се провеждат разумно и с уважение към околната среда.

Основни принципи

Опазване на климата и природните ресурси, използване на регионални и биологично чисти храни, модерен мениджмънт на отпадъците, енергийна ефективност, осигуряване на достъп за хора с увреждания са основните принципи, на които се базира организацията на музикалното събитие.

Всички те намират своето практическо приложение в редица инициативи, част от които се провеждат за първи път.

10 000 сърца с надпис "12 точки отиват за.., виенските паркове" са пръснати из зелените площи на Виена
10 000 сърца с надпис „12 точки отиват за..виенските паркове“ са пръснати из зелените площи на Виена

Цялото електричество, необходимо на събитието, ще се осигурява от възобновяеми източници (вода, вятър, биомаса, фотовалтаици). То ще се доставя чрез официалната електропреносна мрежа като не се предвижда използването на дизелови агрегати. Материалите, необходими за изграждане на сцените и декорите, подлежат на рециклиране, а осветлението ще бъде изцяло от LED лампички. Билетите за концертите и акредитационните карти на делегатите и участниците ще важат като пропуск за градския транспорт като така близо 20 000-те гости на Виена се стимулират да не ползват допълнителни превозни средства, замърсяващи въздуха. Храната, предлагана на събитието, ще бъде от регионални производители или доставена съобразно принципите на fair trade. Напитките ще се предлагат в бутилки и чаши за многократна употреба, няма да има автомати за кафе и чай, ползващи алуминиеви капсули.

През цялото време участници и гости ще имат на разположение безплатна питейна вода като за целта в центъра на Виена са поставени нови 900 чешмички. Ще бъдат раздавани специални бутилки, така че всеки да може многократно да си налива вода.

Отпадъците ще се събират разделно като по време на целия конкурс  ще тече информационна кампания за правилното сортиране на боклука.

Tram-Vienna-Eurovision-2015

Освен спазването на стандартите за енергийна ефективност и опазване на околната среда, организаторите предвиждат музикалният конкурс да бъде достъпен и за хора с увреждания. Това се постига чрез осигуряването на лесен достъп до всички събития, превод в ефир за хора с увреден слух и специални предавания за незрящи.

Целият „зелен” опит ще бъде подробно описан и запазен в нарочна книга, която ще служи като своебразен пътеводител при организирането и в бъдеще на големи събития, които искат да бъдат посланици не само на разбирателството межди хората, но и на чистата природа и устойчивото развитие.

В крайна сметка големият победител от Евровизия 2015 може да се окаже нашият общ дом – Земята.

___________

Още по темата:

Зелена светлина за хомосексуалните двойки във Виена

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации