22.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия отбелязва 70 години от обявяването на Втората република

Австрия отбелязва 70 години от обявяването на Втората република

-- Реклама --

За първи път на тържественaтa церемония присъства  държавен глава от съседна държава

Карл Ренер и временното австрийско правителство снимка АРА
Карл Ренер и временното австрийско правителство
снимка АРА

На 27 април Австрия чества „новото раждане” – създаването на Втората република. На тази дата във Виена е подписана Прокламация за независимост, с която се анулира Аншлусът от 1938 г. и се обявява възстановяването на независима република Австрия.

До този акт се стига след поредица от събития. Съветската армия влиза в Австрия на 30 март 1945 г., а на 13 април превзема Виена. В края на месеца американски, френски и английски войскови части също стъпват на австрийска територия.

Още преди официалната капитулация на Германия и прекратяването на Втората световна война ( 8 май 1945 г.), лидерът на социалистическата партия Карл Ренер успява да състави временно правителство, което на 27 април приема Прокламация за независимост. Тя декларира, че Австрия е възстановена и че е отделна и независима от Германия държава. Документът е подписан от представители на трите, участващи във временното правителство партии – ÖVP, SPÖ и KPÖ.

На 25 ноември 1945 г. в Австрия се провеждат първите свободни национални избори от 1930г. Тъй като нациската партия вече е официално забранена, управлението се разпределя между останалите партии: Австрийската народна партия (ÖVP), печели 50% или 85 места в парламента, Социалистическата партия на Австрия (SPÖ) – 45% и 76 места и Комунистическата партия (KPÖ) – 5% и 4 места. Между 1946 и 1953г австрийското коалиционно правителство приема повече от 550 закона.

Австрия получава своята пълна независимост на 15 май 1955 г., когато в двореца Белведере представители на Съветския съюз, Англия, Франция, САЩ и Австрия подписват Държавния договор за възстановяване на независима и демократична Австрия. След този акт съюзническите войски се изтеглят от страната и тя приема статута на неутрална държава.

Wien_03_Schweizergarten_09Тази сутрин членове на австрийското правителство и президентът д-р Хайнц Фишер поднесоха цветя на паметника, посветен на възстановяването на държавността, издигнат в Швейцарската градина, близо до двореца Белведере. Специален гост на честването е германският президент Йоаким Гаук, който е първият държавен глава от съседна на Австрия държава, присъстващ на церемонията.

 

______________

Още по темата:

Какво чества Австрия на своя национален празник 26 октомври?

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации