7.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрия"Концерт в лятна нощ" на Виенската филхармония в Шьонбрун е с българско...

„Концерт в лятна нощ“ на Виенската филхармония в Шьонбрун е с българско участие

-- Реклама --

Концерт майсторите Албена Данаилова и Райнер Кюхъл ще изведат филхармониците на импровизираната сцена в Шьонбрун

ShonbrunnВ средата на май паркът на двореца Шьонбрун отново ще се превърне в сцена за световноизвестната Виенската филхармония. Истински празник очаква почитателите на класическата музика, които за 11-ти път ще могат да се насладят на изпълненията на оркестъра директно под звездното небе. Въпреки че музикалното събитие се предава и по телевизията, всяка година то събира повече от 100 000 зрители. Те намират импровизирани места из алеите и поляните на парка.

Тази година диригент на „Концерт в лятна нощ“ ще бъде Зубин Мета, а солист – един от най-добрите пианисти в света – Рудолф Бухбиндер.

На откритата сцена в Шьонбрун Виенската филхармония ще бъде водена от двама концерт майстори – Албена Данаилова и нейния колега Райнер Кюхъл. Вече два пъти (2009 и 2014 г.) българката извежда на сцената на Музикферайн виенските филхармоници за Новогодишния концерт, предаван на първи януари по цял свят.

Програмата на концерта под открито небе тази година включва творби на Рихард Щраус, Карл Нилсен, Едвард Грийг, Кристиян Синдиг и Жан Сибелиус.

„Концерт в лятна нощ“ на Виенската филхармония

Кога: 14.05.2015 г. от 20.15 ч.

При лошо време, концертът ще се проведе на 15 май.

Къде: Паркът на двореца Шьонбрун (между двореца и фонтана на Нептун)

Вход свободен

Albena DanailovaАлбена Данаилова е първата жена концерт майстор на оркестъра на Виенската държавна опера. Тя е родена в София в семейството на музиканти. Майка й Виолета Попова е изтъкнат пианист, а баща й Боян Данаилов е цигулар. Още 5-годишна тя избира цигулката. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков”, а по-късно и Националната музикална академия „Проф.Панчо Владигеров”. Продължава образованието си във Висшето училище за музика и театър в Рощок, Германия. Била е концерт майстор на Лондонската филхармония и първа цигулка на Баварската държавна опера. Носител е на престижни международни награди от конкурси и фестивали.

През 2008 г. Албена Данаилова спечелава конкурс за концертмайстор на оркестъра на Виенската държавна опера. След двегодишен пробен период, през 2010 г. тя е назначена за постоянно. Световната преса коментира с възторг този нейн успех, защото българката е първата жена концертмайстор в 140-годишната история на известния със своя консерватизъм оркестър.

___________

Още по темата:

Българка изведе на сцената виенските филхармоници за Новогодишния концерт

Албена Данаилова: Щастлива съм с това, което имам“ – интервю за списание „Българите в Австрия“

Виенската филхармония свири в парка на двореца Шонбрун

 

 

Предишна статия
Следваща статия
СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации