7.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияФранчайзингът - нов бизнес модел на сладкарница "Аида"

Франчайзингът – нов бизнес модел на сладкарница „Аида“

-- Реклама --

Търсят се предприемчиви хора, които да отворят собствени кафе- сладкарници „Аида“ – марка, която вдъхва респект и символизира виенска идентичност.

текст Нора Динчева

 

cafe-konditorei-aidaЕдна от многообичаните австрийски вериги за торти и сладкиши „Аида” смята в най-кратко време да удвои филиалите си в Австрия и да излезе на международните пазари под формата на франчайзинг. Във Виена има общо 31 клона, като 15 от тях до края на следващата година ще бъдат  прехвърлени в ръцете на частни предприемачи.

 „Ние ще се концентрираме върху разширяване на бизнеса извън страната, затова разработените вече сладкарници в столицата на Австрия могат да бъдат дадени на франчайзополучатели.”, споделя Доминик Прусек, директор на Аида. Ползата от такъв тип стратегия разбира се e двустранна. От една страна франчайзополучателят се възползва от популярността на даден продукт, без да се налага да инвестира собствени средства в развитието на продуктова гама и търговски марки. В същото време франчайзодателят с минимални разходи развива дистрибуционната си мрежа на пазари, на които още няма присъствие.

айда

Собственикът на Аида вижда значителен потенциал за удвояване на клоновете в алпийската държава, което приблизително възлиза на около общо 60 сладкарници. През фикскалната година 2013/2014 продажбите на компанията се вдигат с 4 % и стигат до 22 милиона евро. Нетната печалба се увеличава от 200.000 евро на 700.00 евро.

Филиали в Астана, Катар, ОАЕ и Сърбия

В чужбина, вкусните торти могат да се намерят в Хърватия и Саудитска Арабия, а наскоро отвориха врати и новите клонове в Шанхай, Алмати (Казахстан) и Сараево. Засега международните сладкарници се зареждат директно от Виена. „Само ако броя на филиалите ни извън страната скочи над 20, тогава има смисъл от производство на място”, коментира Прусек. Планирано е още отваряне на сладкарници в Астана, Катар, Обединените арабски емирства и Белград. Австрийските изделия се харесват в арабския свят и виенската фирма има планове още от 2008 година да експандира към Близкия Изток. Идеята обаче е отложена заради забавяне на проекта „Перлата”.*

1218679101267Зад витрината

Роденият в северна Бохемия през 1883 г. Йозеф Прусек, първо чиракува известно време при един виенски майстор на торти, а през 1913 г., заедно с жена си, купува малко сладкарско ателие в Алзергрунд ( 9-и район на Виена). През 1925 г. официално се преименува на Chocolaterie u. Gross-Konditorei „AIDA“ Prousek & Co. В началото на Втората световна война бизнесът се разраства до 11 филиала, разпръснати в столицата на Австрия. Но златните години на Аида настъпват след военните действия, когато окупационните сили разделят града на 4 зони. Поръчките започват да валят от всеки ъгъл: хиляди торти за Червената армия, понички и сладолед за Американския Червен кръст.  В новооткритата сладкарницата на Волцале през 1948 г.  за първи път в страната е използвана кафе машина за еспресо. ( La Carimali Espressomaschine).

През 1980 г. шоколадовото предприятие получава Националната награда за изключителни постижения в развитието на австрийската икономика, което му дава правото да използва герба на държавата върху всичките си фирмени документи, рекламни материали, търговски книжа и наименования. Михаел Просек, който е внук на основателя на компанията, след кончината на баща си preз 2003 г., поема бизнеса на компанията.

айда инфо

Как да си откриете виенска сладкарница:

Chocolaterie&Großkonditorei AIDA – Prousek & Co

Schöthalergasse 1, 1210 Wien,

Telefon: 0664 54 57 921 ( Hr. Mag. Cerimovic), 0664 96 15 913(Hr. Dominik Prousek)

E-Mail: franchise@aida.at, www.aida.at

 

проект „Перлата“ – изкуствен остров в Катар, чийто размери възлизат на 400 хектара. Намира се на 330 м. от източното крайбрежие на Катар. Островът е леснодостъпен и е на 20 км. от летището в Доха и на около 11 км. североизточно от центъра на столицата. Проектът включва луксозни вили, жилищни сгради, хотели, училища, детски градини, голям търговски център, ресторанти и джамии. Очаква се там да се установят към 30 000 души. Заради икономическата криза в световен мащаб, за сега проектът е замразен.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации