10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПътят между Кремс и Шпиц избран сред 25-те най-красиви в света

Пътят между Кремс и Шпиц избран сред 25-те най-красиви в света

-- Реклама --

Долината Вахау в Австрия предлага чудесни възможности за туризъм

wachau1Компанията за отдаване на коли под наем Avis в сътрудничество с учени и експерти е разработила формула, по която може да се определи най-добрият път в света. Тя взима под внимание трудността при шофиране и красотата на околния пейзаж. Първо място в направената класация заема пътят от Pesoda Régua към Pinhão в Португалия. Седмото място е за отсечката Кремс-Шпиц в долината Вахау, Австрия.

В  разработването на формулата на Avis са участвали специалистът по квантова физика Марк Хадлей, дизайнерът на писти за Формула 1 Херман Тилке и дизайнерът на увеселителни влакчета Джон Уордлей. Основната характеристика е определена на база съотношението между пътя, средното ускорение, напречното ускорение, времето за спиране и разстоянието. Така изведената формула ADR (AvisDrivingRatio) е приложена за оценяване на 25 от най-известните международни отсечки, признати от автомобилните клубове и медиите. Победителят е оценен с 10:1 при идеално съотношение 11:1. (броят секунди, прекарани от водача на права спрямо една секунда в завой).

Удоволствието да шофираш покрай Дунава

Автомобилните специалисти са оценили удоволствието от шофирането по красивия път край Дунава със съотношение 7,5:1. 35-те километра предлагат 35 завоя с различна трудност и 20 прави отсечки.

wachau2

 

Тясното шосе, обрамчено от лозя от едната страна и река Дунав от друга, предлага достатъчно предизвикателства за шофьорите като им дава и време, за да се насладят на околния пейзаж без да губят контрол над автомобила.

Природа и история

А пейзажът наистина е забележителен. Долината Вахау обхваща 40-километровата ивица земя от двете страни на река Дунав между градовете Кремс и Мелк в провинция Долна Австрия. Със своите повече от 5 000 исторически паметника от 2000 г. регионът е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Кремс и Щайн са почти напълно слети, разделени единствено от малка уличка, покрита с цветя. Кремс се споменава за пръв път през 895 г. с името Хремиса. Благодарение на благоприятното си местоположение още през 1014 г. градът става важен църковен център. От 1110 г. тук започва сеченето на монети като прочутия “кремзерпфениг”.

Каменната порта в центъра на Кремс
Каменната порта в центъра на Кремс

Името Щайн (“камък”) селището носи още от XI век и за пръв път се споменава през 1072 година. От 1144 г. то получава градски права, но скоро било слято с близкия град Кремс. В миналото  град Шпиц бил важен търговски пункт за пренатоварване и пренасочване на различни стоки – дървен материал от горната част на Австрия, вино от Бавария, сол, плодове, строителен материал в различни направления по суша и вода. В града се строели салове за Виена и Будапеща, където те били разглобявани и използвани за дървен материал. Такива салове се правели и в близкото пристанище Кремс.

Замъкът в Дюрнщайн предлага великолепна гледка към долината
Замъкът в Дюрнщайн предлага великолепна гледка към долината

Дюрнщайн привлича с руините на замъка Кюнрингербург, кацнали високо на хълма. В него австрийският херцог Леополд V е държал в плен английския крал Ричард Лъвското сърце, който минавал по тези земи, завръщайки се от третия кръстоносен поход през 1192 г.

Преди да стигнете в Шпиц трябва да се отбиете и във Вайсенкирхен. А абатствата Мелк и Гьотвайг съчетават в себе си толкова много красота и история, че са обект на отделен материал.

В известния си роман „Името на розата“  Умберто Еко нарича един от героите Адсон от Мелк в знак на уважение към абатството и неговата известна библиотека.
В известния си роман „Името на розата“ Умберто Еко нарича един от героите Адсон от Мелк в знак на уважение към абатството и неговата известна библиотека.

Вино и кайсии

Долината Вахау е известна и като един от най-добрите винарски райони на Австрия. Лозята тук са стъпаловидни, а песъчливата почва придава уникален характер на вината.

Долината Вахау е особено красива през пролетта, когато цъфтят кайсиевите дръвчета
Долината Вахау е особено красива през пролетта, когато цъфтят кайсиевите дръвчета

Сред запазените марки на живописния регион са и местните кайсии, известни със специфичния си вкус и наситен аромат. Причинно-следствената връзка между географския регион и качествата на продукта дава основание на ЕК да впише през 1996 г. този плод в Регистъра за защитени наименования за произход. Пресните плодове могат да се опитат само на място в някое от китните градчета и селца по поречието на Дунав в рамките на около 3 седмици през юли и август. Голяма част от реколтата се преработва и консервира като за целта се използват здрави и зрели плодове. Затова и целогодишно можем да се насладим на всевъзможни домашно приготвени кайсиеви изкушения – сладкиши, кньодели, сладолед, ликьор, сладко, нектар.

Долината Вахау отдавна се е превърнала в любимо място на туристите от цял свят. Освен с автомобил, тя може да бъде разгледана и с кораб, а особено популярни са велосипедните маршрути.

 

 

 

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации