17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоМеланжС Das Häferl помагаме на бездомните да имат топла храна и дрехи

С Das Häferl помагаме на бездомните да имат топла храна и дрехи

-- Реклама --

С купуването на вещ от базара помагаме на хората без дом. Част от тях са наши сънародници

HaferlНа базара с вещи втора ръка, организиран от Das Häferl, могат да се намерят книги, порцеланови фигурки, домашни потреби и уреди, дрехи за едно, две и малко повече евро. По-важното е, че всички събрани средства отиват за финансиране на дейността на организацията – осигуряване на безплатна топла храна, дрехи, тоалетни принадлежности и др. за всеки нуждаещ се, независимо от неговото вероизповедание, националност или социален статус. В нея работят само доброволци като през 2014 г. техният брой е бил 250. Един от тях е и българинът Атанас Величков.

„През 2014 г., изцяло на доброволни начала, сготвихме и сервирахме 38 874 порции безплатна храна за хората, които живеят буквално на улицата. Голяма част от тях са наши сънародници, на които не им е провървяло в търсенето на работа и жилище.“, разказва той и добавя, че има в дни, в които кухнята се посещава от 243 човека като 70-80 от тях са българи.

На 18 (събота) и 19 (неделя) април ще се проведе пролетният базар на организацията. На него, освен че можете да закупите различни предмети, може и да дарите летни дрехи и обувки, които ще бъдат раздадени на нуждаещите се. Das Haeferl се намира в Gustav Adolf Kirche – Lutherplatz 1, 1060 Виена, а до там удобен транспорт е линия  U4  (спирка Margaretengürtel) и U6 (спирка Gumpendorferstrasse).

Атанас Величков приготвя храна за нуждаещите се хора.
Атанас Величков приготвя храна за нуждаещите се хора.

Das Häferl е социална организация на Stadtdiakonie Wien, създадена през 1991 г. Намира се в приземния етаж на най-голямата евангелистка църква в Австрия – Gustav Adolf Kirche и разполага с около 50 места на закрито и около 40 места в прилежащата градина. Основната й дейност е осигуряване на безплатна топла храна, дрехи, тоалетни принадлежности и др. за всеки нуждаещ се, независимо от неговото вероизповедание, националност или социален статус. В Das Haeferl , работят само доброволци. Кухнята и домът са отворени 4 дни в седмицата – сряда, четвъртък, събота и неделя от 12 до 17 часа.  Организацията се финансира от австрийската държава /8 000 евро годишен бюджет/, евангелистката църква, частни дарения и благотворителни мероприятия – 2 пъти годишно се организира фломаркт и веднъж в годината в началото на септември Sackgassenfest.

Базар за вещи втора ръка (фломаркт) с благотворителна цел

Кога: 18 април 2015 г. 10-20 ч.

            19 април 2015 г. 10-18 ч.

Къде: Gustav Adolf  Kirche

Lutherplatz 1, 1060 Виена

линия на метрото U4 (спирка Margaretengürtel) и U6 (спирка Gumpendorferstrasse)

________________-

Още по темата:

Да правим добро не само по Коледа

 

 

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации