8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоМеланжСветът е оцелял, защото се е смял!

Светът е оцелял, защото се е смял!

-- Реклама --

На 1-ви април ни е позволено да послъгваме безнаказано

1-vi aprilЧудомир е обичал да казва, че „най-празният от нашите дни е този, в който не сме се смели.” Габровци пък целогодишно ни припомнят, че „светът е оцелял, защото се е смял”. В последните години психолозите съвсем сериозно и научно обосновано препоръчват смехотерапия в борбата срещу стреса и депресията. За това колко е важно да се шегуваме и смеем говори и фактът, че през 1970 г. Европейският съюз за радио и телевизия добавя 1-ви април в календара и оттогава този ден се отбелязва като  Международен ден на хумора, шегата и лъжата.

Различни версии за произхода на празника

Според едно от най-разпространените схващания Денят на шегата е възникнал едновременно на различни места и е съвпадал с честванията на пролетта и пролетното равноденствие. Други препращат историята на 1-ви април към древния Рим, когато неговото население е било съставено предимно от мъже. Римляните канели сабинянките в града, за да честват заедно празника на бог Нептун и си правели шега с тях – с влизането си в Рим жените се озовавали лице в лице с войници, които се престрували, че ще откраднат дъщерите им. Според легендата това се случвало в началото на април.

Друга история разказва, че празникът на хумора се е родил в Англия през 1860 г. Английски джентълмени били поканени на тържествена церемония по „изкъпването на белите лъвове”, която трябвало да се проведе на 1-ви април. Англичаните не се усъмнили в странната церемония и завели и съпругите си на посоченото място. За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1-ви април бил наречен Ден на глупците.

Една от версиите пък идва от времето на френския крал Луи XIV-ти и е свързана със смяната на Грегорианския календар. Кралят издал закон, с който въвежда датата 1-ви април за начало на календарната година на мястото на 1-ви януари. Поданиците му се възпротивили на тази идея и в знак на протест на следващата година изпратили новогодишни картички на 1-ви април. Законът не влязъл в сила, но изпращането на картички се запомнило като шега, свързана с тази датата. През следващите години французите продължили да измислят различни закачки, които се правели в този ден.

С времето традицията да се правят шеги на 1-ви април продължила и през 18-и век се е разпространила към Великобритания и Шотландия. В Шотландия, например, празникът продължава 48 часа. Първият ден от честването се е наричал “Априлски перко”. Жертвите на шегата били изпращани на лов за кукувици. Вторият ден от празника бил кръстен “Опашат ден” и бил посветен на задните части. Честването му се състояло с ритник отзад като дар за поколенията. Хората се разхождали с табели, на които пишело “Ритни ме отзад”.

През 19-ти век учителите се шегували с учениците, като им подвиквали “Вижте! Ято гъски!”, след което сочели малчуганите с пръст. От своя страна учениците заблуждавали другарчетата си, че нямат часове. На жертвите, хванали се на въдицата, децата викали “априлски глупчо”.

източник gabrovonews.bg
източник gabrovonews.bg

Как се шегуват по света

карикатура Борис Димовски
карикатура Борис Димовски

Празникът е международен, а в България е свързан с различни суеверия, като например това, че за да имате късмет през цялата година, трябва да излъжете поне веднъж и вас да ви излъже някой до обед на самия ден. Закачките в този ден са незлобливи и не целят да засегнат никого. Но най-добрата първоаприлска шега е тази, на която всички се смеят, дори човекът, на чиито гръб е изиграна. Много често на този ден си припомняме и прочутите габровски шеги.

В Испания обичат да сервират солено кафе, а в Мексико на този ден не дават нищо назаем – пари, бижута, книги. В Перу може да видите по улиците много хора, разхождащи се с хартиени надпис на гърба, които най-често са весели закачки. На този ден вестниците често публикуват невярна информация, а читателите трябва да я открият. На следващия ден се разбира кой се е ориентирал добре в новинарския поток.

Във Франция този ден се нарича „Априлска рибка”, защото францизите се опитват незабелязано да закачат на гърба на жертвите си хартиени риби. Подобен обичай има и в Италия. В Шотландия 1-ви април е Ден на куковицата, защото тази птица се счита за символ на глупостта.

В Австрия и Германия също знаят, че 1-ви април е Ден на шегата. В някои райони обаче е разпространено вярването, че това е нещастен ден, а родените на този ден са лишени от късмет.

И няколко първоаприлски идеи…

Както и да шегуваме най-важното е да сме добронамерени и да целим да предизивикаме искрен смях. В нета е пълно с най-различни идеи за това как да се измайтапим с приятели и колеги.

Ето и няколко предложения:

Вземете телефона на колегата и му променете езика. На китайски, например.

Сменете кафето за кафе-машината с безкофеиново.

Разменете табелите на мъжката и женската тоалетна, ако си имате табели :)

Сменете картинката на десктопа на някой колега.

Оставете бележка на колата на някой колега, в която се извинявате за това, че сте го блъснали (без да е имало катастрофа). Например “Петров, съжалявам много за смазания ти десен фар.”.

Скрийте малко радио в бюрото на някой колега и го пуснете леко, така че да го дразни, но да не може да чуе откъде идва този шум.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации