7.2 C
Виена
вторник, 23 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияРосен Плевнелиев: Заедно ще работим за нова вълна от австрийски инвестиции в...

Росен Плевнелиев: Заедно ще работим за нова вълна от австрийски инвестиции в България

-- Реклама --

Регионалната полиика е сърцето на Eвропейския съюз, подчерта българският президент

Росен Плевнелиев и Ервин Прьол снимка Меланж Булгарен
Росен Плевнелиев и Ервин Прьол
снимка Меланж Булгарен

На тържествена церемония в сградата на парламента в Санкт Пьолтен, столица на провинция Долна Австрия, българският президент бе отличен с наградата „Eri Prix” за заслуги към съхранението на многообразието и равнопоставеността на регионите по пътя към обединена Европа. Отличието му бе връчено от министър-председателя на Долна Австрия Ервин Прьол и ректора на Дунавския университет в град Кремс Фридрих Фаухамер. Те изтъкнаха, че наградата е израз на признание и благодарност към усилията, смелостта и куража на българския държавен глава в работата му за развитието на регионите.

Росен Плевенелиев изнесе лекция на тема „Сътрудничеството на регионите – гаранция за силна и обединена Европа”, в която подчерта, че „регионалната политика е сърцето на Европейския съюз”.

Преди официалната церемония българският държавен глава и Ервин Прьол имаха среща на четири очи. Пред журналисти министър-председателят на Долна Австрия открои основните моменти от разговора – съвместната работа по осъществяване целите на Дунавската стратегия, сътрудничеството в рамките на Трансевропейската пътна мрежа (TEN) и образованието. Той подчерта доброто приятелство с Росен Плевнелиев и неговата активна роля в развитието на двустранните отношения между България и австрийската провинция.

снимка Меланж Булгарен
снимка Меланж Булгарен

„Регионалното сътрудничество функционира. Бизнесът печели от новооткрития потенциал и от разнообразието на нашия регион. Същото се случва и с енергийните мрежи. Бъдещето не идва през газовите тръби. То се крие в идеите и иновациите, за които не съществуват граници.“, каза българският президент. „Аз стоя зад енергийната ефективност, диверсификацията и либерализацията. Стоя зад изграждането на Европейски енергиен съюз. По този начин включваме нов мотор на интеграцията. Чрез солидарността, свързаността и енергийната ефективност даваме нови шансове на регионите. Защото газта не трябва да бъде оръжие, а стока, която се търгува свободно и на конкурентни цени”. На въпрос на журналисти относно съдебните проблеми на EVN в България, Росен Плевнелиев отговори, че се надява скоро да бъде прието политическо решение. „В последните 20 години се натрупа много популизъм в енергийния сектор в България, но сега вече имаме открит дебат и първата стъпка към енергийната реформа вече е направена.” Той се надява до края на годината да бъде постигнато пълно либерализиране на енергийния пазар в страната.

Ден преди посещението си в Санкт Пьолтен, Росен Плевнелиев имаше официална среща с австрийския президент Хайнц Фишер и външния министър Себастиян Курц. С тях той е обсъждал актуални въпроси, свързани с политическата ситуация в Европа, кризата в Украйна и ускоряването на европейската интеграция на Западните Балкани.

Пред повече от 200 представители на австрийския бизнес в Австрийската стопанска камара президентът изнесе лекция на тема „България – многообещаващ търговски и икономически партньор”.

Близо 6 милиарда евро са австрийските инвестиции в България за периода 1996 - 2014 г., които основно са концентрирани в секторите електроразпределение, телекомуникации, енергетика, банково дело и финанси, търговия, тежка и лека промишленост. С близо 40 процента  е нараснал и броят на австрийските туристи през 2014 г. в сравнение с 2013 г. „Нашите амбиции са още по-големи и ние заедно ще работим за нова вълна от австрийски инвестиции в България“, посочи българският държавен глава.  снимка Меланж Булгарен
Близо 6 милиарда евро са австрийските инвестиции в България за периода 1996 – 2014 г., които основно са концентрирани в секторите електроразпределение, телекомуникации, енергетика, банково дело и финанси, търговия, тежка и лека промишленост. С близо 40 процента е нараснал и броят на австрийските туристи през 2014 г. в сравнение с 2013 г. „Нашите амбиции са още по-големи и ние заедно ще работим за нова вълна от австрийски инвестиции в България“, посочи българският държавен глава.
снимка Меланж Булгарен

В нея той очерта възможностите за инвестиции в страната и увери потенциалните инвеститори, че в момента са предприети редица реформи в съдебната система, образованието, социалното осигуряване, които ще направят условията за бизнес в България още по-атрактивни. Росен Плевнелиев изрази надежда, че Австрия отново ще бъде инвеститор номер едно.

 

представители на австрийския бизнес, бълагри, работещи в алпийската република и много гости проявиха интерес към лекцията на Росен Плевнелиев
Представители на австрийския бизнес, българи, работещи в алпийската република и много гости проявиха интерес към лекцията на Росен Плевнелиев в Австрийската стопанска камара

Многобройните въпроси от страна на присъстващите, свързани със съдебната система, конкретни инфраструктурни проекти, енергийния сектор и газовите проекти, показаха ясно, че интерес към България има.

Наградата Eri Prix се дава за заслуги към съхранението на многообразието и равнопоставеността на регионите по пътя към обединена Европа. Наградата е учредена от Федералната провинция Долна Австрия и Дунавския университет в Кремс за първи път през 2005 година и се връчва през 2-3 години. С нея се отличават личности, чиито цялостни аргументирани и енергични усилия са насочени към това да обединяват регионите и нациите с техните най-добри качества в единен европейски контекст. Сред досегашните носители на отличието са президентът на Чешката република Вацлав Клаус (2005), бившият министър-председател на германската провинция Бавария Едмунд Щойбер (2009), министър-председателят на Великото херцогство Люксембург Жан-Клод Юнкер (2012) и др.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации