8.9 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияДържавната агенция за българите в чужбина най-после има нов шеф

Държавната агенция за българите в чужбина най-после има нов шеф

-- Реклама --

Правителството определи юрисконсулта от ВМРО Борис Вангелов Борисов за председател на Държавната агенция за българите в чужбина

 

dabch011vangelovБорис Вангелов Борисов, областен координатор на ВМРО за Велико Търново, е новият шеф на Държавната агенция за българите в чужбина. Към момента той е юрисконсулт на Фондация ВМРО. Борисов бе избран след проведен конкурс, на който се явиха девет кандидати, които трябваше да представят концепция за развитие на агенцията и да я защитят пред заместник министър-председателя по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева. Въпреки настояването на български организации зад граница изслушването да бъде публично, то се проведе при закрити врати като ДАБЧ публикува на своя сайт  Доклад на комисията, определена със Заповед № Р-21 от 26 януари 2015 г., относно резултатите от проведеното изслушване на кандидатите за председател.

По повод избора на нов председател на институцията, отговаряща за българите в чужбина, агенция БГНЕС пише следното:

БГНЕС припомня, че в коалиционното правителство на премиера Бойко Борисов за първи път бе проведен конкурс за заемането на един сравнително висок пост – председател на ДАБЧ.

Въпреки че Меглена Кунева обяви конкурса за публичен, бе трудно да се забележи друг елемент на публичност освен публикуването на концепциите на деветимата кандидати за развитие на дейността на ДАБЧ. Налице бе не публично, а закрито изслушване, като дори се бави обещаното публикуване на стенографския протокол от него. Неясни останаха както компетенциите на членовете на комисията, така и критериите за оценка на кандидатите. Не стана ясно как е преминала процедурата по допускане на кандидатите с оглед на покриването на критериите по издадената заповед да са български граждани, да са с доказан професионален опит в областта на българите в чужбина, да са с висше образование и да владеят писмено и говоримо поне един чужд език.

Кандидатът на ВМРО Борис Вангелов Борисов е областен координатор на партията за Велико Търново. В това си качество бе водач на листата на Коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ за Габровския район.

Още в началото на февруари започнаха слуховете, че постът ще бъде даден на член на Патриотичния фронт и по-конкретно на ВМРО. На Красимир Каракачанов се приписаха и думите, че правителството пада, ако не стане това назначение.

Комисията, назначена от ресорния вицепремиер Меглена Кунева, изслушала кандидатите за ДАБЧ, изрази резерви относно кандидатурата на Борис Вангелов, защото неговата концепция влиза в противоречие с желанието на страната ни за бързо членство в зоната за свободно движение Шенген.

Не е тайна, че в България съществува паспортната мафия с няколко десетки хиляди лева дневен оборот. Пак от подробна информация в медиите е известно, че един от офисите за подобна дейност е в централата на ВМРО. За всичко това би трябвало да има достатъчно материали в ДАНС. Връзката на Каракачанов с въпросния посредник е доказвана многократно, защото лицето с инициали В. Я. присъства на всички прояви, които ВМРО организира в Смилево и Скопие за честване на Илинден и подвигът на Мара Бунева. По-интересен обаче е фактът, че според информация на свидетели, въпросното лице се явява информатор на македонските служби. От тази гледна точка съвсем логичен е разиграващият се политически екшън с извиването на ръцете на премиера Бойко Борисов, целящ разрешаването на проблемите, които Министерството на правосъдието създаде на същата тази мафия, поради издаваните от ДАБЧ Удостоверения за български произход, в нарушения на закона и без представянето на необходимите съобразно неговите изисквания доказателства за българския произход на кандидата. Зад привидно благородната цел да се уреди онази част от закона, касаеща доказването на български произход на хора, живеещи извън страната, се крият опасни последици. В началото на февруари от ПФ бе внесен опасен проект за изменение на Закона за българите, живеещи извън България, в който се предвижда произходът да се доказва и с документ, издаден от компетентен български държавен орган, който удостоверява родство; българско гражданство; български произход и др., включително и български документ за самоличност. Чрез поставянето на знак за равенство между българско гражданство и български произход се отваря вратата за кандидатстване и получаване на българско гражданство от стотици хиляди потомци на изселници в Турция по преселнически спогодби, които чрез сега действащата нормативна база не можеха да кандидатстват за българско гражданство. Не е ясно дали това не е цената на партнирането на ПФ с РБ и дали с подобно действие не се прави опит да се заличат изказванията на Борис Вангелов Борисов против членството на Турция в ЕС и против новините на турски език по БНТ? Няма да е излишно да се припомни, че за подобно поведение премиерът Бойко Борисов отстрани своя министър Божидар Димитров, който в много по-мека форма се бе изказвал срещу Турция.

След тези факти някак нелогично звучи твърдението на хора от ВМРО, че не всички, които доказват своя български произход, кандидатстват за гражданство. Защото българският произход е една от входните врати към гражданството. Всъщност партията на Каракачанов затваря своя обръч и създава монопол около процеса за придобиване на българско гражданство като овладя още една входна врата – Дирекция „Миграция“ на МВР. Неин директор стана дългогодишният шофьор на Каракачанов Йотко Андреев

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации