7.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПрезидентът Росен Плевнелиев на работно посещение в Австрия

Президентът Росен Плевнелиев на работно посещение в Австрия

-- Реклама --

Българският държавен глава ще получи наградата за принос към сътрудничеството на европейските региони „ERI PRIX“ 

Rosen PlevnelievПрезидентът Росен Плевнелиев пристига на двудневно работно посещение в Австрия. На 17 март (вторник) в 16 ч. той ще се срещне с президента на Република Австрия Хайнц Фишер. По-късно същия ден ще изнесе в Австрийската стопанска камара лекция  на тема „България – многообещаващ търговски и икономически партньор”.

На 18.03.2015 г. в гр. Санкт Пьолтен на специална церемония на българския президент ще бъде връчена наградата за принос към сътрудничеството на европейските региони „ERI PRIX“ .

Тя се дава за заслуги към съхранението на многообразието и равнопоставеността на регионите по пътя към обединена Европа. Наградата е учредена от Федералната провинция Долна Австрия и Дунавския университет в Кремс за първи път през 2005 година и се връчва през 2-3 години. С нея се отличават личности, чиито цялостни аргументирани и енергични усилия са насочени към това да обединяват регионите и нациите с техните най-добри качества в единен европейски контекст. Сред досегашните носители на отличието са президентът на Чешката република Вацлав Клаус (2005), бившият министър-председател на германската провинция Бавария Едмунд Щойбер (2009), министър-председателят на Великото херцогство Люксембург Жан-Клод Юнкер (2012) и др.

Наградата ще бъде връчена на президента Росен  Плевнелиев от министър-председателя на Долна Австрия Ервин Прьол и от ректора на Дунавския университет в Кремс.

Припомняме, че предишното посещение на държавния глава в Австрия бе почти по същото време миналата година. Тогава той също се срещна с д-р Ервин Прьол като двамата обсъдиха обстановката в Украйна, ситуацията с ЕВН в България и възможностите за нови проекти във връзка с Дунавската стратегия. В центъра на миналогодишния разговор с австрийския президент бе темата за европейската интеграция на страните от Югоизточна Европа. Австрийският президент върна визитата в края на октомври 2014 посети София.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации