8.9 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПарк под водата

Парк под водата

-- Реклама --

На 25.10.2014 г. в предаването на ORF2  „9 Plärtze – 9 Schätze“ зрителите и журито избраха единодушно “Зеленото езеро”, като едно от най-красивите места в Австрия. Швейцарският водолаз и фотограф  Марк Хенауер успява да улови в своите снимки магията на това природно бижу

Текст Нора Динчева

 

Screen Shot 2015-03-12 at 11.50.48Необикновена разходка в подводен парк предлага природата в Австрия. Риби плуват между дървени пейки, а дъното е покрито със зелена трева и цветя. Дървета, алеи и мостове изведнъж стават част от друг свят, където въздушните мехурчета, натрупани в листата, блестят в приказни цветове. Ако искате да разгледате този подводен парк ще са ви нужни обаче плавници и шнорхел.

Интресното е, че зеленото езеро, което се намира в близост до малкото градче Bruck an der Mur в община Tragöß-Sankt Katharein, област Щирия съществува само няколко месеца в годината.

Screen Shot 2015-03-14 at 17.38.51 В началото на пролетта, снеговете се топят и кристално чистата вода с тюркоазен цвят повишава значително нивото на езерото, като наводнява живописното място.

Screen Shot 2015-03-14 at 17.39.11Понякога водата достига до 10 – 12 метра. Видимостта в дълбочина е изключително висока и не е изненада, че мястото е предпочитана дестинация за повечето водолази.

Screen Shot 2015-03-14 at 18.06.42 През есента нивото на водата спада доста и районът е превърнат в китен парк с пейки и дървета. Когато кристално чистите води от планината залеят долината, целият парк остава под прозрачен капак.

зеленото езероЕзерето се намира в полите на планинската верига Хошваб, повърхността му е гладка и спокойна. Тази особеност и специфичният ъгъл на пречупване на светлината открива в дълбочина приказна гледка и отразява с необикновена яснота стръмните и скалисти върхове на извисяващата се планина. При легнало положение върху повърхността на езерето, върховете на планините отдясно и отляво се събират в полизрението на наблюдателя. Това се дължи на оптичния ефект на очилата за водолази, които играят ролята на широкоъгълен обектив.

 

 

Tragöß – Тригора

Tragöß - Oberort; MeßnerinТригора е община в област Щирия, Австрия, която се намира в долината на река Ламинг. В близост, само на 24 км., е градчето Bruck an der Mur. Заобиколена е от няколко планини, принадлежащи към планинската група Хошваб; Trenchtling (2081 m над морското равнище. А.), Pribitz (1579 m над морското равнище. A.) и Messnerin (1835 m над морското равнище. A.)

Предполага се, че районът е бил заселен още от келтите. След великото преселение на народите, около 6 век н.е. идват славянски племена, които построяват къщите си не в долината, а по склоновете на заобикалящите ги планини. Доказателство за пребиваването им по тези земи е славянското име на местността: “tre” е за три и “gozd ” за гора. “Тригора” се простира между трите върха на планинската верига Хошваб.

Ждрелото Marienklamm

marienklamm_eisОсвен прочутото зелено езеро, интерес сред туристите буди и ждрелото Marienklamm, пресечено от Харинбах, приток на река Ламинг. През топлите месеци отвесните скали на ждрелото са покрити с мъхове и папрати, а през зимата се използват за катерене по лед.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации