10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБългарка е носител на Европейската награда за социално предприемачество

Българка е носител на Европейската награда за социално предприемачество

-- Реклама --

Проектът за таблет за незрящи хора  на Кристина Цветанова спечели признанието на журито

Кристина Цветанова и Слави Славев
Кристина Цветанова и Слави Славев

Българката Кристина Цветанова е новият носител на престижната Европейска награда за социално предприемачество. Конкурсът се организира за втори път от Fundación ONCE в рамките на Европейската мрежа за корпоративна социална отговорност и с подкрепата на Европейския социален фонд. Той има за цел да отличи социални бизнес проекти, насочени към хора в неравностойно положение, както и такива, разработени от предприемачи със затруднения. За престижната награда са се съревновавали 33 предложения от 13 държави от ЕС. Кристина Цветанова спечели адмирациите на журито с проект за таблет за незрящи хора.

Българката е съосновател на BLITab и заедно със Слави Славев от няколко години работят в Австрия по иновативното устройство, което ще промени света на милиони слепи хора по света. Наградата, в размер на 11 000 евро, ще бъде връчена на специална церемония през септември.

В края на февруари Кристина Цветанова и Слави Славев бяха сред  официално поканените участници в конференцията Zero Project във Виена. Всяка година инициативата събира 500 човека, работещи в областта на социалните политики, подобряващи живота на хора в неравностойно положение. Платформата дава възможност на предприемачи, разработващи най-иновативните и ефективни решения за изграждането на свят без бариери, да споделят опит и идеи.

Verleihung des Zero Project Award / UNO-City

„Продължаваме работата по таблета и търсим нови възможности за финансиране.”, каза пред Меланж Булгарен Кристина Цветанова. Тя сподели още, че организираната от BLITab в началото на годината онлайн кампания за набиране на средства чрез платформата Indigogo е приключила с голям успех. По този повод екипът на компанията е бил поканен от Виенската стопанска камара да сподели опита си пред инвеститори и експерти. Въпреки че в Европа Crowndfunding кампаниите са популярни и средният европеец заделя около 5 евро годишно за подобен род инвестиции, в Австрия този форма за набиране на стартов капитал все още е неодоценена. За 2014 г. австрийците са вложили едва 3,6 млн.евро или около 0,40 евро на глава от населението в подобни проекти. Затова и интересът към успешния проект на българите в алпийската република е толкова голям.

снимки Blitab

________

Както Меланж Булгарен вече писа първият в света таблет за незрящи хора се разработва от  български екип. Ентусиазмът, амбиция и професионализъмът на Кристина Цветанова, Слави Славев и Станислав Славев бързо им донесоха няколко големи награди в Австрия – Social Impact Award Austria 2014, наградата за устойчиво развитие за 2014 на Фонда за иновации и устойчиво развитие на T-Mobile (TUN-Fonds Innovation Prize 2014), отличие за иновативно стартиращо предприятие (Enterpreneurship Avenue Winner 2014, Start-up Live Vienna). Те грабнаха и наградата на публиката на състезанието „Европейски иноватор за 2014”, организирано от Европейската комисия под патронажа на нейния председател Жозе Емануел Барозу.

___________

Още по темата:

Кристина Цветанова и Слави Славев: Нашият таблет ще отвори нов свят за незрящите хора

Българи спечелиха наградата Social Impact Award 2014

 

 

Предишна статия
Следваща статия
СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации