10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияИгра на "развален телефон"

Игра на „развален телефон“

-- Реклама --

Развален телефон е стара детска игра. Тя се играе като малчуганите се нареждат едно до друго в редичка и шепнешком на ухо си съобщават, без да повтарят, по ред някаква дума, израз или изречение. Всяко следващо дете предава нататък това, което е разбрало, докато не се стигне до последното, което казва на глас какво е чуло най-накрая. Много често последният казва нещо, което няма нищо общо с оригиналната дума – в това се състои и забавлението от играта.

Screen Shot 2015-03-06 at 10.52.55
WORTBILDWECHSEL – проектът, в който играят на „развален телефон“ 11 илюстратори и 12 автори

WORTBILDWECHSEL

Полето на интерпретация на един текст или на едно изображение е безкрайно, защото отделните наблюдатели комуникират чрез прибавянето на нови идеи или промяната на смисъла, според индивидуалната гледна точка. Този подход е известен още от любимата ни детска игра “развален телефон”, при която играчите имат пълната свобода да променят чутото. В Австрия играта се казва Stille Post и се радва на огромна популярност дори и сред възрастните.

 

Какво се случва, когато 11 илюстратори и 12 автори решават да се включат в това предизвикателство?

Правилата са точни и ясни. Има две паралелни “линии”- текстова и художествена. Всеки от участниците избира в коя да се включи, получава от предишния играч изображение или текст, работи върху тях една седмица и ги изпраща дигитално на следващия. Проектът WORTBILDWECHSEL започна през януари 2014 г. и приключи средата на юли 2014 г.

Screen Shot 2015-03-06 at 10.52.34
илюстрация: Christoph Rodler

Книга

Накрая играта на групата от творци „13 Strich“, в която член е и българската илюстраторка Доротея Петрова, се превърна в прекрасна книга със забавни текстове и пъсти картинки. Книгата ще бъде презентирана в предвидената двудневна изложба в WUK  и е дело на алтернативното издателство „Библиотека на провинцията“.

 

 

Изложба

6 – 7 март 2015, WUK Виена, PROJEKTRAUM, Währinger Straße 59, 1090 Виена

Днес 6.03, петък от 18.30 ч. ще се състои представянето на книгата. Всички оригинални текстове, снимки и илюстрации ще бъдат подредени в хронологичен ред според изпращането от отделните участници. В събота от 11 ч. до 18 ч. авторите на книгата ще четат пред публика своите творби.

 

Още по темата:

На чаша меланж с Доротея Петрова

Netz der Sprache

Виена: На опера в казино Баумгартън

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации