7.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНай-високият дървен небостъргач в света ще се строи във Виена

Най-високият дървен небостъргач в света ще се строи във Виена

-- Реклама --

Дървената постройка ще бъде висока 84 метра

OLN OFFICE LE NOMADE
OLN OFFICE LE NOMADE

Най-високата дървена сграда в света ще бъде изградена в новия жилищен квартал Зеещадт Асперн във Виена. Строителството е предвидено да започне през пролетта на 2016 г. След две години сградата на 24 етажа ще приюти хотел, ресторанти, офиси, жилищни апартаменти, спа център. Проектът е на стойност 65 млн. евро.

Дървената кула ще бъде разположена непосредствено до станцията на метрото „Зеещат“. Тя ще разполага с разгърната площ от 25 000 кв.м. като 2/3 от тях ще бъдат изградени от дърво.

В сравнение със строителството със стомана и бетон, дървените конструкции спестяват 2 800 тона въглеродни емисии. С тази енергия може да се кара кола по 25 мили всеки ден в продължение на 1300 години.

Основните притеснения на инвеститорите са свързани с пожарната безопасност на обекта и затова ще бъдат взети специални допълнителни мерки.

снимка: OLN OFFICE LE NOMADE
снимка: OLN OFFICE LE NOMADE

 

Практика във Виена

Припомняме, че  през пролетта на 2013 г. в австрийската столица бе готова първата в страната висока жилищна сграда, построена от дървен материал. Седеметажният блок предлага 101 апартамента с площ между 62 и 105 кв.м. Виенската община е пресметнала, че с използването на 2 400 кубични метра масивни дървени плоскости, ще бъдат спестени 2 400 тона вредни въглеродни емисии, които съответстват на количеството газ изхвърлян за една година от 1 630 средноголеми автомобила.

Устойчивостта на дървото като строителен материал, добрата енергийна ефективност, която то предлага, по-кратка предварителна подготовка, скъсяваща сроковете за строеж, са сред решаващите фактори за засиленото му използване в архитектурата. С този първи проект Виена  даде заявка, че ще допусне все по-широко навлизането на дърво в многоетажното строителство. Целта е до 2030 г. делът на сградите с 5 до 8 етажа, построени от дърво да се увеличи с 10%.

В Европа

Най-големият проект реализиран от дърво в Европа и първият случай, при който сградите достигат деветия етаж е Via Cenni – уникален жилищен комплекс в Милано, Италия. Той обхваща четири девететажни жилищни блока с височина 27 метра. 124 жилища с площ между 50 и 100 кв.м, магазини, социални центрове и е построен от 6 100 куб.м дърво.

_____________

Още по темата:

Кула с талия ще се строи във Виена

Виена: Устойчиво развитие и интелигентни решения

Асперн на езерото

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации