10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеИрина Владикова е Българка на годината 2014 година

Ирина Владикова е Българка на годината 2014 година

-- Реклама --

Директорката на българското училище „Св.св.Кирил и Методий“ във Виена спечели приза на Държавната агенция за българите в чужбина

Irina VladikovaВ оспорвана конкуренция с още 28 номинации на достойни българки от 16 държави Ирина Владикова бе удостоена с отличието „Българка на годината 2014 г.“ на името на св.Злата Мъгленска.

Церемонията се състоя днес от 14 ч. в Националния дворец на културата. С тази инициатива Държавната агенция за българите в чужбина  цели да почете значимостта на българската жена в чужбина и нейната водеща роля в съхраняването на българския дух и културна идентичност. Тази роля на българката е още по-значима, когато става дума за българските общности извън пределите на страната ни.

Ирина Владикова бе номинирана от Асоциацията на българските училища в чужбина като в мотивите бяха посочени нейните големи заслуги за развитието на образованието по български език в чужбина, както и фактът, че българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ във Виена, което тя ръководи, е станало най-голямото българско училище зад граница. Бе изтъкнат още нейният принос като инициатор и основен организатор на Конференцията по въпросите на изучаването на българския език в чужбина, състояла се във Виена миналата година.

Ирина Владикова и Мирослав Боршош, директор на Националния дворец на културата
Ирина Владикова и Димитър Владимиров, председател на Държавната агенция за българите в чужбина

Номинацията на Ирина Владикова бе официално подкрепена и от блога на българите в Австрия Меланж Булгарен. Освен на професионални успехи, в мотивите наблегнахме и на нейните чисто човешките качества и достойнства: „За нас е чест и привилегия да познаваме лично г-жа Владикова. Тя е изключително интелигентен, позитивен и деен човек, готов да помогне и да съдейства във всяка ситуация. Приема лично проблемите на децата и се стреми да намери индивидуален подход към всеки ученик.“

Ирина Владикова и Красимира Шарф с абитуриентите и предучилищната група на сцената по случай 24 май
Ирина Владикова и Красимира Шарф с абитуриентите и предучилищната група на сцената по случай 24 май

Ирина Владикова е добре позната на българската общност в Австрия като директор и основен двигател на дейността на българското училище „Св.св.Кирил и Методий“. През годините то се утвърди не само като образователна институция, но и като културно средище, съхраняващо българския език, литература и традиции. Заслугите за това в огромна степен са и на г-жа Владикова, която с много любов и търпение повече от 20 години се бори затова българчетата в австрийската столица да имат възможност да изучават родния си език, история и география. През последните години училището се утвърди и като успешен модел за организиране на обучението на децата от българската диаспора в Европа и света.

Съгласно регламента за годишната награда „Българка на годината” на името на Св. Злата Мъгленска могат да бъдат номинирани активна българки, живеещи извън родината, които със своята дейност са допринесли за:

• опазването на българското национално самосъзнание и културната идентичност на сънародниците ни по света

• защитата на българското национално достойнство

• развитието на българските сдружения в чужбина (културни и професионални организации, училища, медии и др.)

• организирането на благотворителни акции и хуманитарни проекти, посветени на България

• популяризирането на българската култура, историческо наследство и традиции  в съответните държави.

До 15 януари 2015 г. в Държавната агенция за българите в чужбина са постъпили 29 номинации от 16 държави: Австрия, Аржентина, Бразилия, Великобритания, Германия, Гърция, Италия, Испания, Канада, Кипър, Македония, Норвегия, САЩ, Словакия, Хърватска и Чехия.

______________

Още по темата:

Ирина Владикова: Доброто владеене на майчиния език е в основата на успешното усвояване на чужди езици

Нашите учители: Българско училище „Св.св.Кирил и Методий“, Виена

Рекорден брой деца ще учат в българското училище във Виена през учебната 2014/2015 г.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации