12.5 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрийците имат ниско ниво на доверие в България

Австрийците имат ниско ниво на доверие в България

-- Реклама --

Страната ни има отрицателен индекс на надеждност, сочи проучване

showimgДоверието към България е -62%. Този резултат нарежда страната ни в дъното на таблицата като след нас са само Румъния с -75% и Гърция с -79%. Това сочи проучване на индекса на доверие на австрийците към страните от Европейския съюз проведено в началото на февруари от марекетинговата агенция OMG. Интервюирани са 496 човека на различна възраст като само 12% от тях са оценили България положително.

Начело на класацията е Швеция с 81%, следвана от Дания, Финландия и Германия.

Австрийците поставят собствената си държава на пето място, което най-вероятно се дължи на сканадала с Hypo Adria bank, допринесал за покачване на държавния дълг.

Според  директора на OMG  Волфганг Бахмайер, възприятието за това доколко една държава е надеждна,  днес се формира много повече възоснова на това как тя се справя с кризата в еврозоната, отколкото от общия имидж, който има в очите на австрийските граждани.

Saldo-APA-OGM-Vertrauensindex-EU-Länder-Februar-2015-939x1024

Като цяло австрийците виждат скандинавските държави, Германия, Австрия и Бенелюкс като надеждни и заслужаващи доверие, защото показват добро справяне с кризата, стабилен бюджет и сравнително добро развитие на икономическите и трудови пазари. Освен това в тях няма военни конфликти и нивото на корупция е ниско.

Дотук данните не показват промяна спрямо оценките на австрийците, дадени на същите въпроси три години назад. Резултатите от 2015 г. обаче отчитат сериозна загуба на доверие към Люксембург, Унгария, Великобритания и Франция спрямо резултатите от същото проучване през 2012 г. С отрицателен знак на доверие продължават да бъдат Чехия, Полша, Испания, Италия, Словакия, Кипър, чиито икономики бяха засегнати от кризата.

За съжаление и през 2012 г. жителите на алпийската репулика не са имали основания за по-високо доверие. Тогава страната ни отново е в компанията на Румъния и Гърция в края на класацията с индекс от -63%. Освен лошите финансови показатели, недоверието към България се дължи на високото ниво на престъпност и корупция.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации