5.7 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоисторияКнига: „Монсеньор Ронкали и неговата апостолическа мисия в България”

Книга: „Монсеньор Ронкали и неговата апостолическа мисия в България”

-- Реклама --

Кирил Пламен Карталов ще разкаже за работата си по книгата, посветена на италианския папа и дейността му в България

д-р Кирил Карталов
д-р Кирил Карталов

БКИ „Дом Витгенщайн“ ще бъде домакин на представянето на новата книга на италиански език на младия български философ д-р Кирил Пламен Карталов „Монсеньор Ронкали и неговата апостолическа мисия в България”. Изданието представя непознати факти за апостолическата мисия на монсеньор Анджело Джузепе Ронкали в България (1925-1934) от историко-дипломатическа гледна точка и се основава на продължително и задълбочено изследване на личния архив на Ронкали, съхранен във Ватиканските архиви.

Кирил Карталов е член на престижния Папски комитет за исторически науки, в който членуват около двайсетина избрани от цял свят учени. Събирането на информация за монсеньор Ронкали, познат като българския папа (папа Йоан XXIII), е отнело около 3 години на младия философ. Той е бил допуснат да чете в секретните архиви на Ватикана, където се пазят пълните записки на Ронкали, в които той говори с много голяма любов за България и 9-те години, в които е бил у нас.

Монсиньор Ронкали снимка: архив
Монсиньор Ронкали
снимка: архив

Книгата е от две части и в нея има много любопитни подробности за ролята на католическия духовник около сватбата на цар Борис III с Йоана Савойска, както и за кръщението на Мария Луиза Българска. Освен това за първи път са представени подробности около македонския въпрос.

Предговорът към книгата е на световноизвестния италиански историк Масимо де Леонардис, а издателството е LEV – едно от най-старите и авторитетни в света.

 

 

 

Кога: 10 февруари (вторник) от 19 часа

Къде: БКИ“Дом Витгенщайн“

1030 Виена, Паркгасе 18

Галерия Партер, зала 1

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации