10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияРуският краен националист Александър Дугин не вижда бъдеще за Австрия на картата...

Руският краен националист Александър Дугин не вижда бъдеще за Австрия на картата на Европа

-- Реклама --

Философът смята, че времето на малките национални държави е отминало

снимка: (c) imago/ITAR-TASS
снимка: (c) imago/ITAR-TASS

В интервю за унгарски новинарски сайт близкият до Кремъл руски философ Александър Дугин развива теорията си за бъдещето разделение на света. В него няма място за малки държави, а само за империи. Затова и предвижда създаването на нова версия на Хабсбургската империя, която под водещата роля на Унгария да обединява Австрия, Румъния, Сърбия, Словения. Интервюто, публикувано под заглавие „Една империя срещу Запада“, намери широк отзвук в немската, австрийска и руска преса.

Крайно десният националист, който има добри връзки с радикалните партии в Европа, включително и FPÖ, смята, че за в бъдеще светът ще бъде триполюсен – Русия, Германия и САЩ. Според 53-годишния философ трябва да се изгради силен Евроазийски съюз с център Русия и една друга Европа под ръководството на Германия. Буферна зона между тях ще бъде нова държава, наречена Мощна Източна Европа, обединяваща Унгария, Румъния, Словения, Сърбия и Австрия. „Времето на малките национални държави е минало. Бъдещето принадлежи на нови империи“, твърди Дугин, който набира все повече привърженици сред крайно десните движения и партии.

snimka  Julia Smirnova/e Welt
snimka Julia Smirnova/e Welt

В редица публикации Александър Дугин се свързва с руския олигарх и консервативен националист Константин Малофеев, като двамата се опитват да създадат „елитен клуб“ от международни политически деятели, които да подкрепят руските геополитически интереси. В интервю за GRReport от 29 януари 2015 г. Христо Грозев, медиен инвеститор с присъствие в Холандия и Украйна и анализатор на руската политика в украинския конфликта, коментира връзките на групата на Малофеев – Дугин с гръцкия политически елит, особено от групата на СИРИЗА.

Дугин има добри връзки и с лидера на австрийската Партия на свободата Хайнц Кристиан Щрахе.  За последен път руският националист е бил във Виена през май 2014 г. на тайна конференция на крайнодесните политически партии, на която е присъствал и Волен Сидеров. Официалната тема на срещата е бил въпросът как да се възроди духът на Свещения съюз, създаден преди 200 години на Виенския конгрес. В хода на разговора обаче е заявено, че най-голямата опасност за Европа идва от гей лобитата и принципите на либерализма, на които трябва да се даде отпор. Домакин на срещата е бил руският олигарх Константин Малофеев. Въпреки че тя не бе обявена пред медиите, информация за сбирката тогава излезе в швейцарския вестник Tagesanzeiger.

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации