10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалокултураКултурна програма *26.01. - 02.02.2015*

Културна програма *26.01. – 02.02.2015*

-- Реклама --

Изкуството общува често с метафори, някои от тях трудно се възприемат, други са част от нас.

bezsanie
SCHLAFLOS “21er HAUS“

Музеят за съвременно изкуство във Виена “21er HAUS“ близо половин година ще насочи прожекторите си към “леглото”, като една от най-популярните метафори на социално -политическото ни битие. Преди повече от 40 години Йоко Оно и Джон Ленън превърнаха леглото в символ на протестите срещу войната. Място за двама, за молитва, копнеж, радост и смърт, насилие или пропаганда. Историите следват една след друга, филтрирани през очите на артиста, в упорито безсъние.

ИЗЛОЖБИ

ventzislavovaсъбитие: SCHLAFLOS

Das Bett in Geschichte und Gegenwartskunst

Borjana Ventzislavova

кога: 29.01.2015, 19:00 ч.

kъде: 21er HAUS, Arsenalstrasse 1, 1030 Wien

Официалното откриване ще се състои на 29. 01., четвъртък , на което ще бъде представен и експеримента  на Боряна Венциславова

„ 15 Minute revolutionary Bed Stories“ от 19.00 ч.

Венциславова провокира с поканата си към всеки, който би искал да прекара 15 минути в една инсценирана спалня, време споделено с останалите, с мисли и идеи, предложения, мълчание или протест. Въпрос на виждане и интерпретация. Художничката ще събере всички мисли в писмена форма. Откази от тях ще станат част от цялостната изложна на музея.

Изложбата може да бъде видяна от 30.01.2015 до 07.07.2015 г.

 

fotografia i blogсъбитие: Дневници на безкрая”

среща на фотографията с литературата

кога: 27.01.2015, 19:00 ч.

kъде: БКИ “Дом Витгенщайн”, Parkgasse 18, 1030 Wien

галерия „Приземен етаж”, 1030 Wien

 

„Дневници на безкрая” е среща между фотограф и пишещ, между окото на обектива и окото на думите. Проектът е съвместна изложба на Мила Иванова – блогър и журналист, и Красимир Андонов- фотограф и оператор. Черно-белите фотографии от серията „От живота” са малка извадка от стотиците кадри, правени от Красимир в продължение на години из света. Всяка снимка носи своя история и настроение и е цяла лента с възприятия. Текстовете на Мила също са писани продължителен период от време. Те са ехо от неразказани истории, откъси от чувства, ленти с преживени кадри. Някои от тях вече са публикувани в блога й, други са просто моменти от лични писма и дневници. Изложбата не е опит да се допълни историята, която фотографът разказва, с историята, която има писателят, а търсено докосване на две много близки цялости.

 

Мила и красимирКрасимир Андонов е фотограф и кинооператор. През 2014 г. видяхме на голям екран двата пълнометражни филма, заснети от него – „Отрова за мишки” (Награда за дебют на „Златна роза 2014“) на Константин Буров и „Съдилището” (Голямата награда на „Златна роза 2014“) на Стефан Командарев, както и документалния филм „Мъртвите отварят очите на живите“ на Станислава Калчева. Красимир е оператор на редица документални филми.

www.krasimirandonov.com

Мила Иванова е журналист и блогър. Тя е главен редактор на сп. „Всичко за жената” и от няколко години има личен блог, наречен „Солунска 16”. Нейни текстове са били публикувани в редица списания, вестници и сайтове, сред които в. „Труд”, в. „24 часа”, webcafe.bg и други.

 

ФИЛМИ

hliab i zrelishtaсъбитие: Хляб и зрелища”филм

кога: 28.01.2015, 19:00 ч.

kъде: : БКИ “Дом Витгенщайн”, Parkgasse 18, 1030 Wien

галерия „Партер”

Документален филм, 2013, 54 мин. Със специалното присъствие на режисьорът Георги Стоев – Джеки и сценаристът Христо Илиев – Чарли

Боби е направил първата независима циганска телевизия в Кюстендил. Снима репортажи и сватби. Освен това, всяка сутрин в 6 ч. разнася хляба в цялата циганска махала. Затова и филмътсе казва Хляб и зрелища. „Правим местни новини, защото хората не се интересуват от официалните и не им вярват“, разказва Боби. Той се явява нещо като пътеводител из мъките, мизерията и неволята на циганската общност, които въпреки това, а може би и заради това съжителстват с истинско веселие и радост.

Ще се срещнем с травестит, с неговите неволи и радости. Ще присъстваме на репетициите на циганския църковен хор. Ще видим и циганче, осиновено преди 20 години, което за първипът вижда истинската си майка.

Режисьорът на филма Георги Стоев получи наградата за режисура на документален филм на 20-ия фестивал на българското документално и анимационно кино „Златен ритон“,  2013 г., Пловдив.

 

ТЕАТЪР

Zlatkaсъбитие: „Женски тайни” – комедия

кога: 01.02.2015, 16:00 ч.

kъде: Schwedenplatz 2/ laurenzerberg 5, 1010 Wien

 

За резервация:

0664 355 72 62, 0650 814 12 12 , 01 548 59 59

Новият месец започва в неделя. И защо пък да не го започнем с огромна порция смях, поднесен от актьорите на Българския театър във Виена! С комедията “Женски тайни” ще се заредим с много позитивно настроение и емоции, достатъчни да ни предпазят от студените капризи на Малък Сечко.

ВАЖНО за родителите!

Докато Вие се забавлявате на представлението, екипът на Българския театър във Виена ще забавлява Вашите деца (без надценка на билетите). Моля, съобщете при резервацията тяхната възраст, за да се подготвят подходящи занимания.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации