14.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрия11.01.2015: Един милион човека се очаква да се включат в марш срещу...

11.01.2015: Един милион човека се очаква да се включат в марш срещу тероризма в Париж

-- Реклама --

Във Виена ще се проведе възпоменателна церемония в памет на жертвите на терористичната атака срещу Шарли ебдо

Je sui-protestДнес западният свят се обединява в безпрецедентна демонстрация в центъра на Париж. За първи път в историята на човечеството един милион души ще излязат, за да защитят основни ценностите на нашето общество като човешкия живот, свободата, свободата на словото и свободата на изразяване. Лидери от цял свят ще се включат в похода на Републиката и ще издигнат глас срещу тероризма и насилието.

Министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казньов обяви, цитиран от АФП, че страната ще предприеме всички мерки, за да осигури безопасността по време на марша и ще се поддържа възможно най-високото ниво на сигурност в района на Париж.

До френския президент Франсоа Оланд ще застанат германският канцлер Ангела Меркел, италианският премиер Матео Ренци, министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън и предствители на почти всички европейски държави.  Делегацията на Руската федерация ще бъде водена от министъра на външните работи Сергей Лавров. Турският премиер Ахмед Давудоглу също обяви вчера присъствието си на марша. България ще бъде представена от премиера Бойко Борисов. От страна Австрия в републиканския марш ще участват председателката на парламента Дорис Бурес, външният министър Себастиян Курц и вътрешният министър Йохана Микъл-Лайтнер. В събитието ще се включат ръководотителите на Европейския съюз Жан-Клод Юнкер, Мартин Шулц, Федерика Могерини и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Възпоменателна церемония във Виена „Заедно срещу терора“

rathausАвстрийският канцлер Вернер Файман ще остане във Виена, където днес от 16 ч. по негова инициатива се организира възпоменателна церемония в памет на жертвите на тероризма в Париж. В нея ще участват вицеканцлерът Рейнолд Митерленер, президентът Хайнц Фишер и членове на кабинета. Поканени се представители на различни религиозни и неправителствени правозащитни организации в Австрия, дипломати, както и губернаторите на деветте провинции. Ще присъства и френският посланик във Виена.

„С това събитие искаме ясно да заявим нашата позиция срещу терора и защита на свободата. Аз съм убеден, че свободатата на убежденията и демокрацията са по-силни от насилието“, подчерта австрийският канцлер прeд местните медии.

Възпоменателната церемония „Заедно срещу терора“, на която ще пее и хорът на Виенската опера, ще се състои на 11 януари от 16 ч. пред сградата на канцлерството на Ballhausplatz във Виена и ще бъде предавана пряко по ORF. Очаква се около 10 000 души да изразят своята солидарност с френския народ.

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации