8.9 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияДецата от българско училище "Дунав" в Линц с грамоти от VI-я фестивал...

Децата от българско училище „Дунав“ в Линц с грамоти от VI-я фестивал на българите по света

-- Реклама --

От 21 до 23 ноември в Будапеща се проведе VI Фестивал на българите по света „Аз съм българче“

Текст Дарина Тонкова, ръководител на училище „Дунав“

Budapest2 (600 x 450)Много от  учениците от българско училище „Дунав“ в Линц взеха участие в конкурсите за рисунка и есе, които предшестваха самия фестивал. Всички те получиха грамоти и награди за участието си.

Организатори на фестивала бяха Асоциация T.A.Н.Г.Р.А. от Мадрид и Българското републиканско самоуправление в Будапеща.

Празникът започна с изложба на рисунки на най-добрите художници сред българските деца по света. Творби на наши деца също красяха сградата на българското училище в Будапеща.

На втория ден се проведе кръгла маса по въпросите за организацията на обучението по български език и литература в българските училища зад граница с участието на представители на МОН, директори и учители от неделни училища.

Budapest3 (600 x 450)

Същия ден се състоя и заключителният концерт на децата, участвали в литературния и певчески конкурси на организаторите. Нашите ученици Алекс Иванов и Теодора Тодорова  представиха  своите съчинения на тема „Моята България“ пред многобройната публика.  На фестивала видяхме как не само ние в Линц, но и наши сънародници, пръснати по целия свят – от Ирландия до Кипър и от Мадрид до Босилеград, обичат българското и съхраняват нашия бит и култура, въпреки хилядите километри, делящи ги от родината.

Организаторите си бяха поставили за цел насъраване изучаването на българския език зад граница, както и  съхраняване и популяризиране на българския бит и култура сред нашите сънародници зад граница.

Budapest1 (600 x 450)

Официални гости на фестивала бяха Красимир Вълчев, главен секретар на МОН, Наталия Михалевска и Лазар Додев, също от просветното министерство, председателят на ДАБЧ Димитър Владимиров, директорът на Департамента за информация и усъвършенстване на учители проф. Росица Пенкова, директорът на издателство „Аз Буки“ Надя Кантарева със своя екип.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации