10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВреме е за пунш и захаросани бадеми!

Време е за пунш и захаросани бадеми!

-- Реклама --

Всички коледни базари във Виена вече са отворени

WeinachtsmarktВече няма никакво съмнение – Коледа наближава! Витрините на магазините се надпреварват да привлекат минувачите с украса и изобилие от стоки, улиците греят и навсякъде се усеща приповдигнато настроение.

Но истинската празнична атмосфера във Виена идва от традиционните пазари – Адвентсмаркт или Кристкиндълмаркт. Първите данни за такива места се срещат още през 13-ти век, когато херцог Албрехт II е разрешил организирането на декемврийско тържище във Виена. Едва през 17-ти век в града се появяват пазари, подобни на днешните. Големи, разположени на централно място или сгушени уютно в малките улички, тези пазари за неизменна част от коледния дух не само в столицата, но и в цяла Австрия.

RathhausНай-голям и известен, но може би и най-скъп, е пазарът пред виенското кметство Ратхаус. За малко повече от  месец той привлича между 3 и 3,5 млн.посетители от цял свят. На 15 ноември той бе тържествено открит от кмета на Виена Михаел Хойпъл. По традиция коледното дърво е подарък от някоя от 9-те австрийски провинции и символизира връзката им със столицата. Тази година то е 140-годишен смърч и идва от Южен Тирол. Украсено е в 1000 LED лампички, спестяващи около 90% от разходите за електричество.

И ако този базар се възприема често от виенчани като туристиоческа атракция, то разположеният между старите сгради в стил „бидермайер” на няколко калдъръмени улички в седми район базар Шпителберг е особено любим. Ръчно изплетени вълнени пуловери, домашно приготвени подправки и ликьори, както и традиционни коледни сувенири изпълват щандовете тук.

P1130477

Предпочитан адрес за любителите на антикварни предмети, търсещите стари книги, марки, картички или редки играчки за елха е пазарът на историческия площад Ам Хоф. В съседство, на площад Фраюнг, е най-старият пазар в австрийската столица. Малък и уютен, той е сгушен до основите на шотландски манастир от 12-ти век и заобиколен от едни от най-аристократичните и красиви сгради във Виена – Пале Харах, Ферстел и Даун-Киски.

Особено популярен е и коледният пазар пред двореца Шонбрун. Разнообразието от коледни сувенири е голямо, както и богатство от вкусове и аромати.

Семействата с деца често предпочитат пространството пред бароковата църква Карлскирхе в четвърти район. Езерцето отпред е пресушено и напълнено със слама и малчуганите могат да пояздят пони.

снимка Диана Пиперова
снимка Диана Пиперова

Захарни пръчици, медени сладки, курабийки, поръсени със захар, гигантски брецели, домашна шунка, цвърчащи на огъня наденички, огромни печени в пещ картофи, залети със сос – все вкусотийки, които могат да се опитат само по Коледа са характерните кулинарни изкушения по тези места.

herzen

Но какво са коледните пазари без традиционния пунш? Той се предлага в изобилие от аромати и рецепти в най-различни чаши. Често виенчани се забваляват да съберат „комплект” от чашите, тъй като на различните места те са различни.

Нашето специално предложение:

Освен базарите, които са отворени до Коледа, в града постоянно се откриват и по-малки, уютни местенца, предлагащи артистични коледни подаръци, изработени от художници и дизайнери.

Adriana Galabova 2014

Ние Ви предлагаме да посетите две такива събития, на които ще можете да видите красивите бижута и сувенири на българската художничка Адриана Гълъбова и нейното ателие Adselini.

Weihnachts Art&Design Ausstellung

27 November 2014

von 18 bis 22 Uhr

im LOFFLER Flagshipstore

Renngasse 6-8/Freyung

Kunstadventmarkt

29.11.2014

von 10 bis 17 Uhr

Gelenk Zentrum Hietzing

Hietzinger Hauptstr.34

 

А ето и работното време на най-популярните коледни базари във Виена:

Altwiener Christkindlmarkt Freyung (10–21 ч.)
Adventmarkt Karlsplatz (12–20 ч.)
Adventmarkt Rathausplatz (10–21,30 ч., петък и събота – до 22 ч.)
Adventmarkt Belevedere (11–21 ч.)
Adventmarkt Schonbrun (10–21 ч.)
Adventmarkt Altes AKH (14–22 ч., събота и неделя – 10–22 ч.)
Аdventmarkt Sppitelberg (15–21,30, събота 10–21,30, неделя 10–21 ч.)
Adventmarkt Riesenradplatz (12–21 ч. събота и неделя – 11–21 ч.)
Adventmarkt Maria-Teresien Platz (11–21 ч.)

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации