10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБира, наречена на австрийското село Факинг, шокира потребителите

Бира, наречена на австрийското село Факинг, шокира потребителите

-- Реклама --

Скандалът бе провокиран от реклама на пивото на уебстраница на Партията на свободата

CEN_FPOBeer_02.jpgНемската бира с двузначното име F..cking Hell шокира потребителите и предизвика полемики в Австрия. В директен превод от английски името на пивото означава „шибан ад”, но според производителите му нямало нищо неприлично в наименованието. Думата Факинг идвала от едноименното селце в Горна Австрия, а „Hell“ на немски означава светлина. Така че в превод от немски търговската марка би трябвало да означава не „шибан ад“, а „светлина от Факинг“.

Бирата се появява на пазара още през 2010 г. и името й първоначлно е забранено. Собствениците внасят иск пред Офиса за регистрация търговски марки и дизайн на ЕС, който отсъжда в тяхна полза.

Бирата с предизивикателно име стана особено популярна през последните дни в Австрия, след като нейна реклама бе качена на уебсайта на регионалната партийна централа на крайнодясната Партия на свободата в Шердинг. Точно до снимката на лидера Манфред Хаймбунхер се намираше банер с бутилки пиво, а линкът водеше към сайт за продажба на ликьор. Директната реклама на алкохол на официален партиен уебсайт предизивика вълна от възмущение сред останалите политически сили в Австрия. От Партията на свободата се оправдаха, че с тази реклама са се опитали да покажат солидарност към съседното селце Факинг.

FPOwebsite

Според маркетингови специалисти скандалът може да доведе до увеличаване на популярността и продажбите на бирата и в крайна сметка да донесе пари на селцето, което често страда от закачките на англоговорящите туристи. Кметът на селото, което на немски се произнася Фукинг, споделя пред английския вестник „Дейли мейл”, че досега са били откраднати 13 табели с името на селището. Те са любим сувенир на британските шегаджии, които гордо ги показват в родината си. „Ние сме около 100 жители и ако не беше името ни, тук щеше да бъде истинско райско кътче”, уверен е Франц Майндъл.

FuckingБаварските градове Кисинг, Петинг, както и източногерманският Писен имат същите проблеми, защото на английски имената им означават целуване, опипване и уриниране. Но английското издание отбелязва, че засега местните управи нямат намерение да кръстят бири на тяхно име.

 

Скандалът с рекламата на бира идва в допълнение към други неприятни „случки“ с лидери на крайнодясната партия. Само преди няколко дни 25-годишният ръководител на централата в Тулн Андреас Борс трябваше да напусне поста си, след като регионалната преса в Долна Австрия разпространи негова снимка, на която ясно се вижда, че заедно с още два младежи демонстрира хитлеристки поздрав. Подобни са проблемите и на самия Щрахе, тъй като стана ясно, че снимката от 1989 г., показваща го на среща на германски неонацисти, е истинска.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации