10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСъдът на ЕС излезе с решение срещу "социалния туризъм"

Съдът на ЕС излезе с решение срещу „социалния туризъм“

-- Реклама --

Всяка държава членка трябва да има възможността да откаже да отпуска социални помощи на икономически неактивни граждани на Съюза

agenturДържавите-членки на Европейския съюз могат да лишават от социално подпомагане граждани на други страни на ЕС, които идват, само за да се възползват от него. Това се казва в решение на  Съда на Европейския съюз по дело С-333/13 от 11 ноември 2014 г. За се позоват на решението властите трябва да констатират, че са на лице две сързани основания – лицата да са „икономически неактивни“ и да упражняват свободата си на движение с единствената цел да получат достъп до социалното подпомагане в друга държава членка, въпреки че не разполагат с достатъчно средства, за да имат право на пребиваване.

Делото е обарзувано по жалба на 25-годишна румънка Елизабета Дано, на която бюрото по труда в Лайпциг, Германия отказало да изплаща помощи за безработни. След като родила, тя получавала по 317 евро на месец, но нямала никаква професионална квалификация, не говорела немски и живеела от 2010 г. при сестра си.

Властите в Германия, а също и в държави като Австрия, Холандия, Великобритания, очакваха с нетърпение това решение. Сега вече те имат основание да не отпускат помощи на така наречените „социални туристи“ от Източна Европа, които се заселват с единствено с цел да получават щедри социални помощи. В решението се казва, че “ ако държавите членки бъдат лишени от тази възможност, последицата ще е, че лицата, които при пристигането си на територията на друга държава членка не притежават достатъчно средства, за да се издържат, автоматично ще се сдобиват с такива средства, тъй като ще им се отпускат специални парични обезщетения, независещи от вноски, целта на които е да осигурят издръжка на живота на правоимащото лице. 

Въпреки че решението на съда е ключово, то не се превръща в прецедент и не може да се приложи с еднаква сила за всички чужденци от страни членки на ЕС, които пристигат в Германия, за да търсят работа, коментират експерти. Причината е, че съдът все още не е разгледал други разпоредби, които са приложими в случая. Освен това съдът е бил помолен точно за такова предварително решение, а окончателното ще бъде взето от германски съд. 

Европейската директива за свободата на движение на гражданите не дава право на социална защита на мигриращите европейци. Тя постановява, че след три месеца  пребиваване в друга страна на съюза те трябва да докажат, че разполагат с достатъчно средства, за да издържат себе си и придружаващите ги членове на семейството им, без да са в тежест на приемащата държава. В противен случай могат да бъдат върнати в страната, от която са дошли.

Съдът е решил още, че румънската гражданка „не може да претендира за право на пребиваване в Германия“, тъй като не може да се издържа сама.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации