7.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияФестивал: 25 години след 1989: Къде сме днес?

Фестивал: 25 години след 1989: Къде сме днес?

-- Реклама --

Възможност за онлайн участие и задаване на въпроси  в два дебата, организирани от Центъра за култура и дебат „Червената къща“

debatКакво успяхме и какво не успяхме да постигнем в областта на демократичните институции, медиите и справянето със социалните неравенства? Какво остана от надеждите на 1989 г.? Как преходът унищожи доверието и можем ли да имаме успех без доверие? 25 години след началото на промените от 1989 г., българите са недоволни от начина, по който демокрацията и пазарната икономика промениха живота им.

Сравнението с времето на социализма по отношение на сигурност, справедливост, възможност за работа, образование, здравеопазване, показва усещането за пълен провал на прехода. Нещо повече – днес хората болезнено констатират липсата на солидарност в обществото, липсата на доверие в другия. Недоверието в институциите и в хората днес поставя на изпитание възможностите за позитивно развитие. С какви мечти тръгна обществото ни по пътя на демократичната трансформация в началото на 1990-те и къде сме днес? Какво успяхме и какво не успяхме да постигнем в областта на демократичните институции, медиите и справянето със социалните неравенства? Как и кой унищожи доверието и можем ли да имаме успех без доверие?

Red-House-logoЦентърът за култура и дебат „Червената къща” ви кани да проследите на живо в Интернет и да задавате въпроси в два от дебатите, организирани от Центъра в рамките на фестивала „25 години след 1989: Къде сме днес?“.

Дебатите могат да бъдат проследени на живо на www.tttdebates.com както следва:

10 ноември (понеделник), 19:00 ч. (местно време, София)

Червена зала

25 години след 1989: Какво стана с медиите?

дебат

От два канала на БНТ и три програми на БНР преди 1989 г., партийни вестници вестник на управляващата БКП, на Отечествения фронт и на Земеделския съюз, от началото на 90-те години до днес наблюдаваме бум на на частни телевизии, радиостанции и вестници. Създаваха се, възхождаха и залязваха частни медии, а медийният пейзаж постепенно стана необозримо разнообразен. В последното десетилетие жълтата преса започна да доминира пазара на печатните медии,  протичаха процеси на сливания, придобивания и формиране на монополи в медиите. Кога журналистиката беше по-зависима – преди или след 1989 г.? По-информирани ли са българите днес и стана ли информацията достъпен и ценен ресурс за по-добро съвместно съществуване в условията на демокрация? Доколко журналистиката остана зависима от сенките на тайното сътрудничество със службите за сигурност и пропагандните техники на информация, дезинформация и активни мероприятия? И какво може да се направи днес, за да станат медиите  по-полезни на обществото утре?

С участието на Севда Шишманова (БНТ), Весислава Антонова (вестник “Капитал”), Ирен Филева (БНР), Иво Божков (блогър), Георги Лозанов, Диана Иванова и други журналисти, бивши и настоящи шефове на медии и анализатори.

На български език.

debat2

12 ноември  (сряда),  20:00 ч. (местно време, София)

Червена зала

25 години преход: Какво стана с доверието в институциите?

дебат

25 години след началото на промените, българите са тотално разочаровани от начина, по който демокрацията и пазарната икономика промениха живота им. Сравнението с времето на социализма по отношение на сигурност, справедливост, възможност за работа, образование, здравеопазване, показва усещането за пълен провал на прехода. Вина за това състояние на нещата според хората носят политиците, институциите, медиите, елитите като цяло … Тоталното недоверие в институциите и в хората днес поставя на изпитание възможностите за всякакво позитивно развитие.

Как преходът унищожи доверието и можем ли да имаме успех без доверие? Дали кризата на доверието в обществото вещае структурни промени в демократичната система такава, каквато я познаваме?

Дебат с участието на  Деян Деянов (Институт за критически и социални изследвания) и Иван Кръстев (Център за либерални стратегии).

На български език.

Фестивалът „25 години след 1989: Къде сме днес“ е организиран с подкрепата на Фондации „Отворено общество“ – Ню Йорк, и в партньорство с Европейската мрежа на центровете за дебат „Time toTalk”

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации