5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПарчета изкуство (история) в Хофбург

Парчета изкуство (история) в Хофбург

-- Реклама --

Българската художничка Юлияна До заедно със свои колеги ще “изтъче червен килим” в двореца Хофбург, като символ на културното единство и общото бъдеще.

26.10. 2014, 14:00 – 16:00, Hofburg, Präsidentschaftskanzlei,Ballhausplatz, 1010 Wien

текст Нора Динчева

 

znameВ края на седмицата Австрия отбелязва по традиция своя национален празник. През 1955 г. е приет конституционен закон, по силата на който алпийската република става неутрална държава. Ако се върнем няколко десетилетия назад в центъра на Виена след Втората световна война, ще заварим интресна картина.

Градът е разделен на 4-ри части – френска, английска, руска и американска, според броя на съюзниците. Но сега си представете целия първи район, накъсан на четири различни култури. Вероятно не е било и наполовината толкова романтично, както аз го виждам, но именно тези факти са вплетени в съвременното австрийско общество и изкуство, разнообразно и пъстро.

 

Червен килим

fisher
Президентът на Австрия Хайнц Фишер заедно с Мануел Грас и Маркус Шобер от Roter Teppich für Junge Kunst

Всеки посетител, който дойде в залите на Хофбург на националния празник на Австрия – 26 октомври, може да отнесе със себе си за спомен по едно парче история. Проектът се реализира по инициативата на “Червен килим за младо изкуство”, организация, която се грижи за млади творци, като промотира произведенията им на различни художествени форуми. Намирането на подходящи галерии и организирането на целия творчески процес е също част от дейността им. Те седят и зад идеята да се направи витрина с периодично сменящи се работи на млади художници на едно от най – оживените места в града – пасажа между U1 и U4 naKarlsplatz. „Така изкуството излиза от галериите и придобива възпитателен ефект“, споделя Юлияна До, докато ми разказва за най – новия проект на Мануел Грас и Маркус Шобер от Roter Teppich für Junge Kunst.

 

„Заедно сме силни”

Screen Shot 2014-10-22 at 23.58.14
оригиналното парче килим в размер А5

е принципът, заложен в проекта на Юлияна До, с който тя конкретизира своя избор за кръга като форма на единство.

 

Творците разработват своята идея за конкурса „Hofburg: EinStück (Kunst-) Geschichte!“ върху парче червен килим в размер А5. Когато професионалното жури хареса разработената тема, кандидадът получава 50 бройки от него. Всичките парчета се рисуват с един и същ елемент и се изпращат обратно на комисията, която започва подготовката по нареждането на гигантския килим.

 

 

Кръг

HofburgЮлияна е одобрена веднага, но първоначално не знае как за толкова кратко време да изрисува 50 еднакви парчета. Трябва й ясна и конкретна концепция, съчетана с бързо изпълнение и подходящи бои. Решението идва спонтанно, появява се пред очите й, какъвто е случаят и с всички останали нейни картини. Спира се на кръга, като начин на изрзяване, не само защото е символ с дълбик смисъл, а и защото е форма, която може да се нарисува само с едно движение на ръката.

В дзен будизъма магичността на кръга въплъщава в себе си най-високото ниво на просветление и хармония на всички духовни сили. Пълнота и завършеност или животът в неговата цялост. Кръговете на Юлияна са различни. Те са отделни актове на ръката и съзнанието й. Затова тяхното единство е видимо само в общата композиция на проекта „парче от червения килим в Хофбург”.

Техниката, която използва художничката позволява да се нанася боя повторно след изсъхването й. Някои от кръговете са отворени и могат да бъдат тълкувани отново в унисон с източната философия: един кръг никога не е сам, то е част от голямото. С изчистениата си концепция, в която кръгът представя демократичната република в Австрия и цветовете са червено и бяло като националното знаме, българската художничка грабва вниманието и получава висока оценка от журито. Наградата е общ каталог, който ще получи всеки от участниците и снимка с президента на републиката.

Няколко дни преди празника одобрените творци ще подредят парчетата на своите истории пред Хейнц Фишър и други политически фигури, включително организаторите и медиите.

 

Living colurs inebriation
Living colurs inebriation 150 – 100 cm. oil on canvas

Юлияна До

Имало едно време едно малко момиченце, по цял ден рисувало на село при баба и дядо. Било сигурно, че рисуването е нейното призвание. Днес в ателието й говорим за видове техника, периоди, цветове и онова вътрешно чувство, че тя е само придружител на картините си в процеса на създаването им. “После ги пускам“, смее се Юлияна. Обожава маслените бои, а картините идват сами при нея. Платната й са с големи размери и концентрацията понякога изисква цялата й енергия. Обикновено рисува по 12, 14 часа, включително събота и неделя. Въпреки че синият цвят и е любим и дълго време остава в негов плен/явно не е само Пикасо/, Юлияна смята, че всички цветове са с еднаква стойност. Сърцето на художника създава изразителността и наситеността на една творба, а не цвета.

На 01.11.2014 г. вратите на ателието на Юлияна До са отворени за любопитните от 11:00 до 20:00 ч.

Hütteldorferstraße 47/3/24, 1150 Wien

Заповядайте!

 

Визитка

Juliana doЮлияна Добрикова е родена през 1975 г. в Пловдив, България. Завършва Художествената гимназия “Ц. Лавренов“ в родния си град, и година след това идва в Австрия. През 2002 г. се дипломира в Художествената академия във Виена при проф. Франц Граф.

 

Изложби:

Museum Artemons, Oberösterreich, Internationale Ausstellung Haus Wittgenstein Wien, New College Oxford University, UK, International Woman Festival Haifa, Israel, Kunstmesse Wien, Galerie Lang, Kunstmesse Linz, Galerie Helmut Loidl, Galerie Studio 247,Amsterdam, Holland, Internationales Symposium „Atelier an der Donau“, Pöchlarn, Österreich, Artists in residence, Amsterdam, Holland…

 

Награди:

Internationale Wettbewerb „Eastern influences in western art“, NY, USA

Internationale Wettbewerb „Kunst des Alterns“, Berlin, De

Teilnahme an der IBM – Austria Kunstkalender, Wien

Kunstpreis „Sussmann& Sussmann“ Stiftung, Wien

Kunstpreis „Hofburg: Ein Stück Geschichte”, Wien

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации