17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоМеланжАпартаменти от резервоари за коксов газ

Апартаменти от резервоари за коксов газ

-- Реклама --

Община Виена умее да вдъхва нов живот на старите постройки

gasometer klein„Газометър” се оформи като един от най-модерните и удобни нови квартали на Виена. Името идва от четирите цилиндрични кафяви постройки в центъра, около които е развито и жилищното строителство. Днес те са привлекателно място за пазаруване и развлечение, но всъщност са построени като резервоари за коксов газ.

Назад във времето

Газометрите са построени в район Зимеринг на Виена в периода 1896-1899 г. Четирита цилиндрични резервоара са използвани за снабдяване на столицата с коксов газ, доставян по това време от английска фирма. Той се е използвал за градската газова мрежа – първоначално само за улично осветление, а след 1910 г. и за готвене и отопление на частни домове. Постройките са високи по 70 метра, имат диаметър от 60 метра и обем от 90 000 куб.метра. Те са били в активна експлоатация до 1984 г. Преминаването към природен газ и навлизането на нови технологии обезсмисля функциите на големите кръгли сгради и известно време те търсят своето ново предназаначение.

Gasometer-Simmering 1901
Gasometer-Simmering 1901

 

Съвременно решение

Тъй като още през 1978 г, те са обявени за защитени исторически паметници, кметството се затруднява с намирането на трайно утилитарно решение. През 1995 г. е обявен конкурс за търсене на идеи за използването им. Избрани са проектите на архитектите Жан Нувел, който проектира газометър А, Куп Химелблау (газометър В), Манфред Ведорн (газометър С) и Вилхем Холцбауел (газометър D). Всяка сграда е разделена на няколко зони – за живеене, за работа и за пазаруване и забавление. Така в най-горната част са разположени жилища, следвани от офиси и накрая са магазини и заведения. Нивата за пазаруване на всеки газометър са свързани с останалите чрез външни мостове.

Така старите сгради за съхранение на коксов газ се трансформират в концертна зала с капацитет 2 000 – 3 000 човека, кино, общински архив, 800 апартамента с 1 600 постоянно живущи и 70 студентски жилища за около 250 студенти. По време на реконструкцията вътрешността на старите постройки е изцяло премахната и вътрешно пространство получава ново разпределение. Запазени са само оригиналната тухлена фасада и част от покривите.

Обновените сгради са официално открити на 30 октомври 2001 г.

снимка: flicker
снимка: flicker
СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации