6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСолени глоби в Европа за говорене по телефон в колата

Солени глоби в Европа за говорене по телефон в колата

-- Реклама --

Най-скъпо се плаща в Холандия, най-евтино е в Босня и Херцеговина

auto GSMЕдновременното шофиране и говоренето по мобилен телефон е сериозно нарушение, поставящо в опасност не само водача на автомобила и неговите спътници, но и останалите участници в движението на пътя. Затова и подобна волност се наказва със сериозни глоби. В зависимост в коя част на Европа сте, глобата може да варира от 230 до 10 евро. Преди да вдигнете телефона и да съчетаете шофирането с приятен разговор, помислете добре за последствията.

Най-скъпо е в Холандия

Най-високи глоби за използване на мобилен телефон по време на каране се налагат в Холандия – 230. В Испания и Дания нарушението се санкционира с минимум 200 евро, а в Италия – 160 евро. И белгийците приемат говоренето по телефон в колата за сериозно провинение и го такусват с минимум 110 евро глоба. Скъпо е и във Франция – 135 евро, Англия – 120 евро, Унгария – до 100 евро.

В Германия, Австрия и Полша е значително по-евтино. В тези държави подобно нарушение се санкционира с 50 евро. В Швейцария глобата започва от 85 евро, в Чехия от 60 евро, Хърватска от 65 евро.

Най-ниски са глобите в Босня и Херцеговина – 10 евро, България, Малта, Сърбия и Турция с по 25 евро.

Bluetooth – разрешено

В различните държави има различни правила и по отношение използването на възможносттите за използване на слушалки и микрофон. В Гърция и Сърбия, например, е разрешено използването на мобилен телефон само при наличие на безжична връзка. В останалите случаи говорещият е в нарушение и подлежи на глоба. В Гърция тя е 100 евро.

Глобата ще Ви намери

Ваканцията приключва и мнозина се прибират с автомобил по европейските пътища. Препоръчително е да се спазват всички местни правила за ограничение на скоростта, употреба на алкохол, използване на светлини през деня и т.н. В Европа действа Европейско рамково споразумение за трансгранично изпълнение на наказателни постановления и глоби, по силата на което глобата ще Ви застигне и у дома. Тъй като в отделните държави срокът за издаване на тези документи е различен, плащането може да пристигне и до година по-късно. Експерти съветват да се издължите възможно най-бързо, защото забавянето води до натрупване на лихви и наказания.

В случай, че сте извършили нарушение, карайки кола под наем, получавате уведомление и от агенцията, от която сте наели колата. В този случай дължите и допълнителна сума (най-често около 20 евро) на самата фирма за обработка на документите. Същинската глоба пристига по-късно на домашния Ви адрес.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации