8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСписание "Економист" класира Виена на второ място в света по качество на...

Списание „Економист“ класира Виена на второ място в света по качество на живот

-- Реклама --

Австралийският град Мелбърн е начело в класацията 

ViennaВ годишното проучване на списание „Економист“ Global Liveability Ranking за 2014 г. австрийската столица е поставена на второ място по качество на живот. За четвърта поредна година тази класация се оглавява от австралийския град Мелбърн, който печели най-много точки по отношение на здравеопазване, инфраструктура и образование. С общ сбор от 97,5 той изпреварва Виена с о,1 пункта единствено в графа „култура и околна среда“.

Данните от доклада на „Економист“, които обхващат 140 града в света, показват, че от 2011 г. насам няма промяна в класирането на първите 10 града. Разлика в броя точките тази година отчитат само 20 града. От 2009 г. насам средното качество на живот в света е паднало с 0,7% като най-значителен е спадът по отношение на критериите „сигурност“ и „стабилност“ – 1,3%. На практика това означава, че 50 града са влошили показателите си по отношение стандарта на живот през последните пет години.

Въпреки че класацията на „Економист“ поставя Виена на второ място, друга престижна ранг листа – тази на консултантската компания Mercer,  класира в началото на 2014 г. австрийската столица за пореден път на първо място в света. Тя изследва по 39 критерия 223 града в света, разделени в десет категории.

______________-

Още по темата:

Виена отново е градът с най-високо качество на живот в света

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации